Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Så kan du sänka ditt kolesterol – på naturlig väg och med läkemedel

20 jul, 2022 
Nyttig mat och ett stetoskop.
Dåliga kolesterolvärden är ofta lätta att rätta till med bra mat och motion. Men när det inte räcker till finns nu ett nytt läkemedel som kan halvera farliga värden.
Så här kan du sänka ditt kolesterol på naturlig väg och med läkemedel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne som kroppen till största del tillverkar själv. Det bygger upp våra cellers yttre skal och behövs bland annat för att vi ska kunna bilda D-vitamin och könshormoner.

Men ett för högt kolesterolvärde kan vara farligt och riskerar bland annat att bidra till hjärt- och kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och blodpropp. Detta då det kan leda till åderförkalkning och åderförfettning.

Normala kolesterolvärden för friska kvinnor

Man kan få reda på sitt kolesterolvärde via blodprov och då brukar man tala om totalkolesterol. Enligt dagens riktlinjer ska man ligga under 5, men det är först vid värden över 8 som man överväger läkemedel.

Totalkolesterolet består bland annat av nivåerna av LDL- och HDL-kolesterol. LDL (low density lipoprotein) brukar kallas för det onda kolesterolet eftersom partiklarna lättare fastnar i våra blodkärl där de kan orsaka åderförkalkning.

Annons

HDL (high density lipoprotein) brukar kallas för det goda kolesterolet eftersom det kan motverka lagringen av LDL i kärlväggen. De värden som friska kvinnor helst ska ha är ett LDL under 3 och HDL över 1,3.

Så kan du sänka kolesterolvärdet på naturlig väg

För att kolesterol ska orsaka åderförkalkning krävs att man samtidigt har en inflammation i kärlväggen. Fysisk aktivitet motverkar detta och kan slå ut den dåliga effekten av LDL-kolesterol.

Motion är överlägset som skyddande naturlig medicin. Träning minst tre dagar i veckan är en god riktlinje. Det är mest fördelaktigt att motionera på en nivå som gör dig svettig och får upp pulsen ordentligt, till exempel en rask långpromenad.

Möjligt att äta sig till bra värden

Det går faktiskt att äta sig till lägre kolesterolvärden. Man behöver inte vara rädd för fett, även om det lätt kan låta så när man pratar om blodfetter. Men man kan med fördel byta ut mättat fett mot omättat där det går.

Annons

Till exempel kan man använda raps- eller olivolja istället för mejerismör. Fet fisk gör gott för kroppen, men när det kommer till annat kött vill vi kanske välja magrare alternativ. Omättat fett och fibrer har en gynnsam effekt på kolesterolvärdet.

Exempel på livsmedel som gynnar kolesterolvärdet

Havrekli är ett exempel på ett livsmedel som binder upp kolesterol och gör att det passerar ut ur kroppen. Växtsteroler, som finns i vegetabiliska livsmedel, kan förhindra upptaget av kolesterol. Beta-glukan, en typ av fiber som finns i spannmål, särskilt i havre och korn, har också visat sig kunna reducera kolesterolhalterna.

Här är exempel på några livsmedel som tillsammans kan göra stor skillnad om de läggs till i kosten.

  • Mandel och andra nötter
  • Havrekli
  • Sojaprotein
  • Frukt och grönt
  • Rapsolja

Så kan du sänka kolesterolvärdet med läkemedel

När inte nya vanor räcker till för att komma till bukt med det höga kolesterolvärdet så finns det läkemedel som kan sättas in. Nyligen lanserades ett nytt som kan halvera farliga kolesterolvärden, rapporterar Dagbladet enligt Expressen Hälsoliv.

Annons

Leqvio är ett läkemedel som nyligen blivit tillgängligt. Det ges som en spruta av sjukvårdspersonal och tas två gånger om året. Andra läkemedel mot högt kolesterol brukar behöva tas dagligen eller månadsvis.

Nytt läkemedel halverar kolesterolvärdet

Kjetil Retterstøl, professor vid avdelningen för näringsvetenskap på Universitetet i Oslo, säger till Dagbladet att det kan bli ett användbart verktyg för att sänka kolesterolet hos särskilt utsatta grupper.

– Det gäller personer med särskilt höga kolesterolvärden, där det är omöjligt att uppnå behandlingsmål med välkända kolesterolsänkande mediciner, även i högsta dos, samt de som har många riskfaktorer.

De flesta hamnar på en bra nivå med vanliga läkemedel

De flesta kan nå behandlingsmålen med mat och motion, eller med vanliga kolesterolsänkande mediciner. Det finns också ett läkemedel som heter ezetimib, som kan ge färre biverkningar om man upplevt det med statiner.

Men för en del patienter som behöver läkemedel kan det också vara en fördel att inte behöva komma ihåg att ta medicinen, vilket man slipper med det nya läkemedlet.

Källa: Dagbladet, Expressen Hälsoliv, MåBra

Foto: TT

Annons