Annons

Annons

Forskare: Gå ner i vikt – genom att äta godare mat

Tror du att du äter mer än du behöver när du serveras något riktigt gott? Det är helt fel, enligt en dansk studie. Boven bakom överätandet är istället den tråkiga maten.


Forskning är inte alltid sanning – men den här studien hoppas vi sannerligen på!

Enligt den Köpenhamnsbaserade forskaren Per Møller bakom studien, som publicerats i tidskriften Flavor 2013, är anledningen till att vi överäter inte att maten är så oemotståndligt god. Istället menar han att vi vräker i oss mer än vi behöver när maten inte är TILLRÄCKLIGT god.

Annons

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Det flesta av oss har nog gått runt med precis de motsatta tankarna – att ju godare kakan är desto mer vill vi ha av den. Men detta stämmer alltså inte, enligt den danska studien.

I studien mätte forskarna hunger och mätthet hos ett gäng försökspersoner när de fick äta en ganska neutral skål med tomatsoppa. Samma mätningar gjordes även en annan dag, när deltagarna istället fick en smakrikare tomatsoppa kryddad med chili.

Inte bara tyckte deltagarna att den kryddade soppan var godare – de behövde inte äta lika mycket för att känna sig mätta och belåtna.

Läs också: Studie: De här dagarna går du ner mest i vikt

En annan studie har kommit fram till liknande resultat, men där fick deltagarna testa en krämig chokladmousse – eller keso. Den studien visade att de som åt chokladmousse hade mindre sug efter mer mat efteråt än de som åt keson.

Och kanske ligger det något i det hela. Visst känner man sig mer nöjd när man har ätit något riktigt gott, än när man fått något som varit lite tråkigt eller bara ”helt okej”?

Många riktigt goda saker, som parmesan eller mörk choklad, gör sig för de flesta bäst i mindre kvantiteter. Äter man för mycket av det slutar det smaka lika gott.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Det betyder förstås inte att vi kan börja äta choklad till varje måltid… Men kanske kan vissa ”onyttiga” val alltså ge en positiv effekt, genom att göra oss nöjda längre och därmed minska risken för andra, onyttigare val?

Vi säger som våra hälsobloggare i Hälsoboosten brukar säga: Är det inte njutning för kroppen ska det vara 100 procent njutning för själen – annars kan det vara!

Källa: Prevention  Foto: IBL

 

6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

Vilken sorts hunger känner du?

Läs också: 6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

 

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!   

Läs mer på www.naturdiet.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…