QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

10 roliga lekar till midsommar – som alla kan vara med på

30 apr, 2021 
Roliga lekar till midsommar, som passar alla
Vad gör man på midsommar när man träffar familj och vänner? Leker såklart! Här är roliga lekar som så gott som alla kan vara med på – även fast man är i olika åldrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om midsommarBrand logo
5 saker du inte visste om midsommar

Midsommarafton är, i vanliga fall, en dag som släkt, familj och vänner samlas och umgås. Gamla, unga, barn, vuxna … Så när man väljer lekar så får det gärna vara aktiviteter som man kan göra tillsammans, oavsett ålder och storlek.

För är det någon gång som man ska leka så är det väl just på midsommar. Då är man ju dessutom uppvärmd efter att ha skuttat runt som en groda kring en blomklädd stång.

De mer klassiska midsommarlekarna som att springa stafetter med potatis eller ägg på skedar, hoppa säck snabbast och snurra runt pinnar tills man är yr kan vara roliga. Men kan bli aningens för svårt för de äldsta och de yngsta…

Se också13 roliga frågesportsfrågor, 10 saker du inte visste om midsommar och Nyttiga midsommarrecept.

Annons

Lekar till midsommar – som passar alla

Här har vi valt ut några roliga lekar till midsommar, som de allra flesta kan vara med på. Välj ut några favoriter som passar ert gäng och ha så kul!

Lek 1: Kasta stövel mellan benen

Håll i en stor gummistövels skaft. Här kan man välja hur man vill kasta. Antingen ställer man sig med ryggen åt det håll man ska kasta och böjer sig sedan framåt för att kasta stöveln mellan sina ben, bakåt.

Ett annat alternativ är att ställa sig med ansiktet åt det håll du ska kasta. Böj dig fram och kasta stöveln så den först går över ryggen på dig själv och sedan förbi och framåt. Välj bästa varianten efter vilket sällskap ni är.

Ni behöver: En gummistövel och någonting att mäta med, alternativt att markera marken med, för att se vem som kastade längst.

Lek 2: Pricka rätt med frisbee

Ställ upp en hink, en tunna eller markera ett område på marken med cirklar av något slag och kasta sedan en frisbee så pricksäkert som möjligt. Turas om att kasta, en i taget, och samla poäng. Varje träff ger en poäng. Först till fem träffar vinner.

Ni behöver: En frisbee och en måltavla.

Roliga lekar till midsommar, som passar alla

Lek 3: Skapa största ballongfamiljen

Bestäm en tid, till exempel fem minuter, som alla har på sig att blåsa upp ballonger och rita ansikten på. Alla skapar alltså sin egna lilla ballongfamilj. När tiden är ute vinner den som har flest kompisar klara. Ett bonuspris delas också ut till den som kan berätta roligast historier om sin ballongfamilj.

Annons

Ni behöver: Många ballonger och spritpennor.

Lek 4: Spika varannan gång

Sätt en spik i en planka, spikan ska sitta fast men inte spikas ner så långt. Dela upp er i två lag och låt sedan en från varje lag mötas i spikdueller där man slår varannat slag. Den som spikar sista slaget, så att spiken är helt nere i nivå med plankan, vinner duellen och det är dags för nästa par att duellera.

Ni behöver: En planka, rejäla spikar och en hammare. Det kan också vara bra att ha något platt att dra över spikhuvudet med för att se att den verkligen sitter hela vägen ner i planken och inte sticker upp någonting – ifall någon är extra noga med att det ska gå rätt till i tävlingar.

Lek 5: Släpp ett ägg från en höjd – utan att det går sönder

Bestäm en bra plats att vara på för den här leken som riskerar att bli lite kladdig men som är väldigt kul. Dela ut var sitt ägg till alla och bestäm en höjd som ägget ska släppas ifrån. Det kan till exempel vara att en och samma person ska sträcka ut armen rakt fram och släppa alla äggen sen.

Annons

Men innan äggen släpps så får alla fem minuter på sig att preppa sitt ägg på bästa sätt – så det är så stor chans som möjligt att det håller när det sedan släpps. Ägget som klarar sig allra bäst vinner.

Ni behöver: Ägg, fantasi och en plats att vara på som det inte gör något om äggen knäcks på. Ni behöver också lite roliga tillbehör att vara kreativ med – tejp, tygsnuttar, papper, eller vad ni kommer på kan vara bra.

Roliga lekar till midsommar, som passar alla

Lek 6: Slå ner PET-flaskor med boll

Lägg en tennisboll i ett par nylonstrumbyxors ena fot. Fäst sedan strumpbyxorna runt midjan så bollen hänger ner så den kommer ca 10 cm upp från marken. Ställ till exempel fem PET-flaskor på en rad med långt mellanrum mellan varje.

Det kan vara bra att ha några centimeter vatten i flaskorna för lite stabilitet. Den som har bollen ska sedan svinga bollen, utan att använda händerna till hjälp utan bara röra kroppen.

Annons

Ni behöver: En tennisboll, ett par nylonstrumbyxor, PET-flaskor med lite vatten i och någon som tar tid på vem som får ner alla flaskor snabbast.

Lek 7: Bygg torn varannan gång

Dela upp er i två lag och duellera mot varandra, en från varje lag i taget. Ha ett gäng klossar eller mynt eller något annat bra som går att bygga med (men som inte går att bygga superhögt med, det får inte vara för stabilt).

Sedan lottar ni om vem som börjar varje omgång och så bygger man ett torn och lägger föremålet högst upp på tornet varannan gång. Den som lägger när tornet rasar förlorar och poängen går till andra laget.

Ni behöver: Klossar eller något annat att bygga med. Någons om håller poängräkningen.

Roliga lekar till midsommar, som passar alla

Lek 8: Sparka boll med strut

Rulla ihop papper så de blir en strut med bara ett litet, litet hål att se genom i ena änden. Sätt struten runt ansiktet på den som tävlar. Den personen ska nu få med sig en fotboll genom en snitslad bana – bara genom att kika genom det lilla hålet.

Annons

Man måste sparka bollen varje gång, man får inte fösa den. Snabbast med bollen i mål vinner.

Ni behöver: En fotboll, A3-papper och tejp. Samt något att snitsla en bana med. Plus någon som tar tid.

Lek 9: Gissa låten

Dela upp er i två, eller flera, lag och börja med att en person i ena laget sätter på sig hörlurar som inte läcker ljud. Personen ska sedan, med stängd mun, nynna på låten så att lagmedlemmarna kan gissa vilken låt det är de hör lagmedlemmen nynna på.

Ni behöver: En spellista och bra hörlurar.

Lek 10: Bygg högst torn av papper

Dela upp er i lag och bygg så högt torn som möjligt av papper på en viss tid. Till exempel tre minuter. Högst torn som står kvar när tiden är ute vinner.

Ni behöver: Mycket papper! Och någon som tar tid.

Foto: TT

Annons