Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Så utför du 8 av midsommaraftons magiska riter

23 jun, 2016 
Vacker sommarvy.
Enligt gammal folktro är det något magiskt med midsommarnatten. Här är några riter som brukade utföras för att vinna kärleken eller hälsan – men var beredd på att det ofta innebär att du måste vara naken...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om midsommarBrand logo
5 saker du inte visste om midsommar

Midsommar har något magiskt över sig. I bondesamhällets folktro fanns en rad riter som man utförde denna trolska natt, antingen för hälsans eller för kärlekens skull. Och än i dag lever några av de magiska riterna kvar, åtminstone som tradition. Vi lägger blommor under kudden och hoppar kanske till och med över gärdesgårdar i hopp om att det ska föra den rätte i vår riktning.

Se också13 roliga frågesportsfrågor och 10 roliga midsommarlekar.

Vill du testa om det ligger någon sanning bakom de omtalade riterna? Gör så här:

1. Spara stångens kransar

Förr i tiden brukade vi spara midsommarstångens kransar för att lägga dem i julbadet. Detta för att hålla oss friska och starka.

2. Rulla dig i daggen

Midsommarnattens dagg ska enligt sägnen göra dig både frisk och stark. Det var inte ovanligt att männen förr i tiden rullade runt nakna på ängarna för att bli extra potenta.

Annons

3. Stå naken på en rågåker

Ställ dig i bara mässingen på en rågåker och stå kvar där hela natten. I en syn kommer du att se din älskade komma glidande.

4. Gå genom grindar i tystnad

När solen har gått ner ska man sluta prata. Sedan ska man gå genom nio grindar eller hoppa över nio gärdesgårdar. Vid den sista ska man möta sin kärlek.

5. Plocka blommor – naken

Antalet blommor har varierat genom tiderna. Men antingen ska du plocka sju eller nio blommor efter att solen gått ner på midsommarnatten. Du ska vara ensam och plocka blommorna med vänsterhanden, baklänges och naken. Lägg blommorna under kudden och dröm om din älskade.

6. Sopa en bro – naken

I Dalarna brukade unga kvinnor samlas i en lada. EN efter en gick de ut, nakna, för att sopa en bro baklänges medan de väntade på sin kärlek.

7. Ät sill bak och fram på stol

Ät salt sill eller strömming medan du sitter bak och fram på en sol. Fisken ska ätas med stjärten först och huvudet sist. I kommande natts dröm kommer din kärlek med ett glas i handen. Om hen bjuder på vatten blir ert liv fattigt, om hen bjuder på vin blir ert liv lyxigt, och om hen bjuder på brännvin får du en alkoholist till partner.

Annons

8. Gå motsols – naken

Hitta en källa i skogen och gå till den mitt i natten. Sedan ska du naken gå nio varv runt källan naken, och därefter kommer du att se din älskades ansikte i spegelbilden.

Varför firar vi midsommar?

Den ursprungliga anledningen till varför svenskar idag och ett flertal andra länder i norra Europa firar midsommar är mer eller mindre som bortblåst. Ursprunget ligger i den kristna tron som sedan 300-talet firat högtiden Johannes Döpares födelse. Ett fokus kring detta runt midsommar fanns kvar ungefär till 1950-tal.

En tradition som dock består från ganska lång tid tillbaka är att vi för upp en midsommarstång, klär oss med blommor i håret samt äter dock sill, potatis, gräddfil och gräslök.

Källa: Populärhistoria, Aftonbladet

Läs mer:

6 otippade tecken på att du är smartare än andra

Din förstoppning kan bero på en könssjukdom

Därför åldras du förtid om du inte tränar

Annons