QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Ge svar på tal när någon är oförskämd – 10 smarta fraser

10 jan, 2023 
En kvinna håller upp handen som ett nej
”Varför sa jag inte något?” är lätt att tänka – efteråt. När en person är direkt oförskämd kan det vara svårt att komma på någonting smart att kontra med. Därför har vi listat 10 fraser som ger svar på tal, med hjälp av sajten Power of positivity.
Annons

Säkerligen har det hänt någongång att du haft med en oförskämd person att göra; kanske i kön på mataffären, i kollektivtrafiken eller på fest.

Och kanske har du också blivit lika förvånad som mållös och inte kommit på någonting smart att säga mer än att stirra storögt tillbaka.

6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker detBrand logo
6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

När någon är oförskämd handlar det ofta om att det finns någonting underliggande som skaver hos den personen, och att du råkar bli måltavlan i en viss situation, skriver sajten Power of positivity.

Men det finns också människor som bara är oförskämda till sättet, och ofta är de inte ens medvetna om det själva. Vad en person uppfattar som oförskämt, kanske inte är det för en annan.

10 fraser att kontra med när någon är oförskämd

Här är 10 smarta fraser redo att ta fram om någon plötsligt skulle vara oförskämd mot dig, som Power of positivity har tagit fram.

Annons

1. ”Om du inte har någonting snällt att säga...”

Ett klassiskt svar på tal som aldrig slår fel. Om du kontrar med ett: ”Om du inte har någonting snällt att säga, kan du lika gärna vara tyst”, kommer personen förhoppningsvis slungas tillbaka i tiden och bli påmind om frasen man eventuellt fick höra... som barn.

2. ”Jag tillåter inte att någon pratar med mig...”

Visa tydligt och uttryck nolltolerans mot oförskämt beteende genom att kontra med: ”Jag tillåter inte att någon pratar med mig på det där viset”. På så sätt visar du att du är en respektingivande person som sätter gränser, och som absolut inte tolererar vad som helst – eller att bli pratad till hur som helst. Se till att säga det bestämt, och om personen fortsätter att vara oförskämd mot dig, gå därifrån. Det visar att du har kontroll över situationen och att du menar allvar.

3. ”Återkom när du har någonting bättre att säga”

Genom att säga: ”Återkom när du har någonting bättre att säga”, kan du få personen att helt komma av sig. I bästa fall kan de till och med komma på att det var ett onödigt och oförskämt beteende – som de vill ändra på i framtiden. Men de flesta är troligtvis redan medvetna om att de är oförskämda, och gör inte mycket åt saken. Genom att säga ovan ligger bollen inte längre hos dig. Du kan därför vända på klacken och invänta att personen söker upp dig – med någonting bättre att säga.

Annons

4. ”Tänk igenom det du precis sa”

Det här är en "mildare" variant av kontring när personen sagt någonting plumpt eller en aning oförskämt. Ibland hasplar sig människor ur sig saker de inte menar eller tänker igenom ordentligt, som när de är irriterade exempelvis. Den här frasen kan få dem att stanna upp, tänka efter och inse att det var dumt sagt och att det inte borde ha landat på dig. Emellanåt kan vissa behöva en påminnelse om detta.

Kännetecken på att du har en toxisk chefBrand logo
Kännetecken på att du har en toxisk chef

5. ”Du vet bättre än så”

Vanligtvis kanske det är en vuxen som säger till ett barn: ”Du vet bättre än så”. Därför är frasen extra slagkraftig när en vuxen säger det till en annan, en oförskämd sådan. Men det kan vara riskfyllt, eftersom du inte helt säkert kan veta hur personens bakgrundsförhållanden ser ut. Men förhoppningsvis kommer personen att haja till, och reflektera över sin attityd oavsett.

Annons

6. ”Jag förstår att du är upprörd över någonting...”

Frasen: ”Jag förstår att du är upprörd över någonting, men låt det inte gå ut över mig”, är en mitt i prick-replik av snällare karaktär. Du visar att personen precis varit oförskämd mot dig, och att du står upp för dig själv – men du gör det på ett ödmjukt sätt. Vi vet inte vad våra medmänniskor går igenom för stunden, eller i livet. Vissa situationer kan få folk att bete sig udda för att de har svårt att hantera sina känslor. Genom att markera med den här frasen kommer de kanske inse att den var otrevligt sagt i onödan.

7. ”Vi tar det från början”

”Vi tar det från början” ger personen som precis varit oförskämd att göra om, och göra rätt. Det visar att du är villig att förlåta, ge det en andra chans och låtsas som att du inte hörde. Människor kan som sagt slänga ur sig klumpiga saker som de i nästa sekund ångrar. Att ta det från början ger samtalet och personen en ny chans, och det är ett fint sätt att visa för den att man glömmer och förlåter.

Annons

8. ”Jag vet inte vad ditt problemet är, men...”

”Jag vet inte vad ditt problem är, men vi sätter stopp här innan det blir värre”, är också en snällare fras att använda sig av när det börjar bli otrevligt. Men beroende på hur du säger den, och vilket tonläge du har, kan den även uppfattas som mer bestämd och "hotfull". Om du använder din mjukare stämma kan det däremot förhindra vidare tjafs eller dispyt. Hur du än använder frasen markerar du att det inte är okej att "köra med dig" på det viset, skriver Power of positivity.

9. ”Du måste fundera på hur du pratar till folk”

Power of positivity tipsar om ytterligare en fras av den mildare varianten: ”Du måste fundera på hur du pratar till folk”. Men det finns en chans att den inte kommer att tas emot väl, eftersom den nästan kan uppfattas som en order, och därmed bli provocerande. Det är inte tanken med frasen, men personer som redan "uppe i varv" har en tendens att tända till på det minsta. Men i bästa fall bemöts den med förståelse.

10. ”Har du vaknat på fel sida av sängen?"

Avslutningsvis en riktig tidlös klassiker med glimten i ögat: ”Har du vaknat på fel sidan av sängen i morse?”. De flesta vet vad det betyder, och de flesta borde förstå hinten här och knipa igen munnen. Om du säger det med just glimten i ögat, kommer den troligtvis tas emot– och sjunka in bättre.

Annons