QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

10 saker väluppfostrade och artiga personer alltid säger

13 sep, 2022 UPPDATERAD 28 dec, 2022
artiga personer skakar hand och ler
Tack, varsågod, ursäkta – är dessa ord och fraser en naturlig del av ditt vokabulär? Grattis! Då är du troligtvis en artig och väluppfostrad person.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är det viktigt för dig att vara snäll och uppmärksam på din omgivning – och inte bara mot personer du känner eller tycker om? Att vett och etikett är bra och att samhället skulle vara lite härligare och varmare om flera använde sig av dessa, för många självklara, fraser när de pratade med andra? Då är du med största sannolikhet en empatisk, snäll och artig person!

Se också: Vett och etikett på fest efter pandeminBrand logo
Se också: Vett och etikett på fest efter pandemin

Här är några ord och uttryck som väluppfostrade och artiga personer, enligt de amerikanska wellness sajterna Southern Living och Reader's digest alltid använder:

1. Tack/tack så mycket!

En artig person säger alltid tack, hur liten tjänsten någon utfört för en är. Har någon skickat saltet från andra sidan bordet passar det alltid med ett snabbt "tack" för att bekräfta insatsen. När du är klar med ditt köp i affären säger du självklart "tack så mycket!" eller dylikt till butiksbiträdet.

Annons

2. ...är du snäll?

Innan du fått chansen att tacka för att din bordsgranne skickat saltet så ställer du givetvis frågan med "...är du snäll?" för att mjuka upp din förfrågan.

3. Varsågod/det var så lite

När någon tackar dig för något – vi kan ta det skickade saltet igen för enkelhetens skull – svarar du med ett trevligt "varsågod" eller "det var så lite". Är gesten lite större kanske du lägger till ett ”det gör jag så gärna eller dylikt.

margareta ribbing
Magdalena Ribbing har inte formulerat denna lista – men allt som har med vett och etikett och göra får oss att sakna hennes goda råd och svar på tal! Foto: TT.

4. Ursäkta/ursäkta mig

Du behöver be om något. Komma förbi någon på tunnelbanan exempelvis – då sitter ett genuint "ursäkta" eller "ursäkta mig" på sin plats.

5. Förlåt/förlåt mig

Kan användas både då vi försöker komma förbi någon på tunnelbanan men också då du gjort något som kräver att du ber om ursäkt. Säg exempelvis att du råkat gå före någon i en kö, då kan ett innerligt "förlåt, det var inte min mening" sitta på sin plats.

Annons

6. Kan jag hjälpa dig?

En artig och väluppfostrad person är uppmärksam på sin omgivning och erbjuder sig ofta att hjälpa andra människor där man ser ett behov. Ser du att någon ser vilse ut – fråga om du kan hjälpa denne att hitta. Det kan nog i många fall göra en stressad mammas dag att få frågan då hon kämpar med matpåsarna till bilen medan barnen springer runt som galningar.

kvinna hjälper annan kvinna som tappat ut väskan
En artig person ser till sin omgivning.

7. Tilltalar människor med namn

Så snart du vet en persons namn är det av största vikt att du strävar åt att tilltala denne med det. Det är inte bara artigt – det får personen att känna sig sedd och respekterad. Dock får det inte gå till överdrift, då kan det i stället framstå som framfusigt eller oäkta.

8. Ser till att OSA på event

Har du blivit bjuden på en fest, bröllop eller dylikt är det en självklarhet att du svarar på om du kan komma eller inte – i tid!

9. Så snällt av dig!

En artig person uppmärksammar någon annans goda gärning, stor som liten! Det är också en bra fras att ta till då du får en komplimang som du kanske har svårt att ta emot.

10. Jag är så glad att se dig!

När vi hälsar på någon är det bland det mest uppskattade man kan tillägga för att skapa en god stämning. Dock behöver det kännas genuint, annars kan det vara artigare att låta bli.


Foto: TT/Shutterstock.

Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressenBrand logo
Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen
Annons