7 saker väluppfostrade och artiga personer alltid säger

till vänster: kvinna som ser trevlig ut i kassan på en affär. Till höger: artiga miss marple

Är det viktigt för dig att vara snäll och uppmärksam på din omgivning – och inte bara de du känner eller tycker om? Att vett och etikett är bra och att samhället skulle vara lite härligare och varmare om flera använde sig av dessa, för många självklara, fraser när de pratade med andra? Då är du med största sannolikhet en empatisk, snäll och artig person!

Se också: Vett och etikett på fest efter pandemin
1:01

Efter reklamen: Se också: Vett och etikett på fest efter pandemin

(1:01)

Slå på ljud

Här är sju ord och uttryck väluppfostrade och artiga personer i princip alltid använder:

1. Tack/tack så mycket!

En artig person säger alltid tack, hur liten tjänsten någon utfört för en är. Har någon skickat saltet från andra sidan bordet passar det alltid med ett snabbt "tack" för att bekräfta insatsen. När du är klar med ditt köp i affären säger du självklart "tack så mycket!" eller dylikt till butiksbiträdet.

Etikettexperten: Det här borde du aldrig göra på besök hos andra

2. ...är du snäll?

Innan du fått chansen att tacka för att din bordsgranne skickat saltet så ställer du givetvis frågan med "...är du snäll?" för att mjuka upp din förfrågan.

3. Varsågod/det var så lite

När någon tackar dig för något – vi kan ta det skickade saltet igen för enkelhetens skull – svarar du med ett trevligt "varsågod" eller "det var så lite".

4. Ursäkta mig

Du har råkat nysa mitt bland folk, eller behöver komma förbi någon på tunnelbanan – då sitter ett genuint "ursäkta" eller "ursäkta mig" på sin plats.

3 sätt att vara oförskämd på ett bröllop – utan att veta om det?

5. Förlåt/förlåt mig

Kan användas både då vi försöker komma förbi någon på tunnelbanan men också då situationen kräver en lite mer ursäktande approach. Säg exempelvis att du råkat gå före någon i en kö, då kan ett innerligt "förlåt, det var inte min mening" sitta på sin plats.

6. Kan jag hjälpa dig?

En artig och väluppfostrad person är uppmärksam på sin omgivning och erbjuder sig ofta att hjälpa andra människor där man ser ett behov. Ser du att någon ser vilse ut – fråga om du kan hjälpa denne att hitta. Det kan nog i många fall göra en stressad mammas dag att få frågan då hon kämpar med matpåsarna till bilen medan barnen springer runt som galningar.

7 sociala fräckheter vi får för oss när vi är lediga – som retar gallfeber på omgivningen

7. Tilltalar människor med sitt namn

Så snart du vet en persons namn är det av största vikt att du strävar åt att tilltala denne med det. Det är inte bara artigt – det får personen att känna sig sedd och respekterad.

Inspiration: Southern Living
Foto: TT/Shutterstock.

Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen
0:55

Efter reklamen: Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

(0:55)

Slå på ljud

Utvald läsning