SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

3 saker du aldrig ska säga till din partner

12 aug, 2022 
Par som bråkar
En fungerande kommunikation är kittet i en bra relation. Men det betyder inte att man behöver säga precis allt man tänker. Här är tre fraser du aldrig ska säga till din älskade – oavsett hur upprörd du är.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi vet alla att det är viktigt att kunna prata med varandra i en relation. Men det är inte alltid lätt och ibland låser det sig fullständigt. Grunden för en bra kommunikation handlar om att våga visa sig sårbar – och för att nå dit behöver vi vara varsamma när vi pratar med varandra.

I amerikanska wellandgood.com listar parterapeuten Genesis Games tre saker du aldrig ska säga till en partner – eftersom det skadar relationen på både lång och kort sikt.

VIDEO: 3 saker du aldrig ska säga till din partnerBrand logo
VIDEO: 3 saker du aldrig ska säga till din partner

1. ”Du låter precis som din mamma/pappa”

Vi har nog alla ärvt några mindre bra personlighetsdrag från våra föräldrar. Och det kan svida till ordentligt om det används emot oss. Ingen vill väl höra ”du är lika trångsynt som din mamma” eller ”du är precis lika slarvig som din pappa”.

Annons

Genesis Games beskriver det som en lågmäld förolämpning och föreslår att du i stället tar en paus, funderar på vad det är du vill säga och sen lägger fram det på ett konstruktivt sätt.

Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut i Stockholm, tipsar om att det kan vara bättre att fundera över vad partnerns beteende gör med dig, i stället för att bara berätta vad partnern borde förändra. Fundera över vilka känslor du får när din partner beter sig på ett sätt som blir svårt för dig.

– Om du exempelvis blir sårad över att partnern säger saker som är raljerande om dig, säg det i stället för att börja prata om likheterna med en förälder. Säg ”jag blir ledsen över att du berättade om den pinsamma situationen för våra vänner, det fick mig att känna skam”.

– Då är det troligt att du väcker partnerns empati och att hen förstår dig på djupet och relationen kan utvecklas. Dessutom minskar risken att partnern gör på samma sätt igen, säger Nathalie Siljerud Joo.

Annons

2. ”Lugna ner dig”

Vem har någonsin blivit lugnare av att nån upprört sagt åt oss att ta det lugnt? Känner du för att säga det till din partner – ta ett djupt andetag och var bara tyst. Det är sannolikt mer hjälpsamt.

Att säga ”lugna ner dig” är ett sätt att förminska den andra personens känslor. Det är en fras som kan göra att man känner sig avvisad och att ens känslor inte tas på allvar. Fråga istället vad som händer och vad som gjort din partner så upprörd.

– När någon ger uttryck för starka känslor vill den bli hörd. Titta på personen som pratar, återberätta gärna kort vad den har sagt. Det kan vara ”jag hör att du blev besviken på att jag ville gå själv på middagen”. Det är ett sätt att visa att du har förstått det din partner sagt, säger Nathalie Siljerud Joo.

3. Förminskande och föraktfulla kommentarer

Förminskande kommentarer kan bryta ner både din partner och förhållandet. Genesis Games beskriver det som att mobba den man älskar:

Annons

– Du låter den andra personen veta att du är överlägsen, eller att de borde känna sig lyckligt lottade att de har dig. Det är ett säkert sätt att föda förbittring och försvaga relationen, säger Genesis Games i intervjun.

Förminskande kommentarer kan komma i olika skepnader. De kan både visa sig i passiv aggressivitet med subtila kommentarer eller i öppna, elaka påhopp.

– Det kan kännas bra i stunden att få ur sig sina aggressioner. Men det kommer att slå tillbaka mot dig och relationen, säger Nathalie Siljerud Joo.

Om de taskiga kommentarerna blir ett mönster är det dags att söka hjälp.

– Det är normalt att någon gång råka säga något förminskande till sin partner, men när du gör det gång på gång i vardagen är det inte okej. Då har det bildats en ond cirkel som du behöver arbeta med, avslutar Nathalie Siljerud Joo.

Foto: TT

SE OCKSÅ: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontrollBrand logo
SE OCKSÅ: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontroll
Annons