Annons

Annons

Därför är det så viktigt att värma upp innan träning

Därför är det så viktigt att värma upp innan träning
Att värma upp inför ett träningspass är viktigare än du tror.

Tillhör du den skara som tycker att uppvärmning är trist och helst något du hoppar över, eller åtminstone bara ägnar några minuter åt? Gör inte det! Det finns nämligen stora risker med att undvika att värma upp kroppen innan träning.

Annons

När vi är stillasittande har vi bara 1/3 av allt blod i våra muskler. Om vi börjar träna direkt kommer vi få mjölksyra till följd av att musklerna får för lite syre från blodet. Dessutom är risken stor att du skadar dig.

Gilla MåBra på Facebook

När du värmer upp ökar du blodflödet i kroppen och musklerna får mer syre. Blodet blir även varmare vilket ökar enzymaktiviteten så att syret avges snabbare. Ledvätskans smörjförmåga ökar till följd av att lederna blir varma och risken att du skadar dig minskar då muskelvävnadens elasticitet ökar vid högre temperatur. Det finns alltså många fördelar med att värma upp i 10-15 minuter innan ett träningspass.

Aktivera hela kroppen i 10-15 minuter innan ett träningspass för bäst resultat.

Aktivera hela kroppen i 10-15 minuter innan ett träningspass för bäst resultat.

En korrekt uppvärmning kan se ut så här:

Värm upp i 10-15 minuter med en rörelse som aktiverar hela kroppen, till exempel hopprep, jogging eller på en crosstrainer. Öka gradvis belastningen där du under till sist når samma belastning som under resten av träningen. Du kan även värma upp inför styrketräning genom att göra samma övningar fast med låga vikter.

Källa: Hemmaträning

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…