BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Vart tar fettet vägen när man går ner i vikt?

04 apr, 2019 
Var tar fettet vägen?
Har du någonsin funderat på vart de där kilona man tappar egentligen tar vägen? Omvandlas de till värme eller går de upp i rök? Vi förklarar vad som händer när man "bränner" fett.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är 5:2-dietenBrand logo
Det här är 5:2-dieten

Den vanligaste missuppfattningen är att de kilon vi lyckas gå ner på något mystiskt vis omvandlas till energi, värme eller muskler. Andra tror helt enkelt att fettet kommer ut den naturliga vägen och hamnar i toaletten. Men det stämmer inte.

Sanningen är att du andas ut det det allra mesta av de kilon du tappar. Majoriteten av fettet omvandlas nämligen till koldioxid som du andas ut via lungorna. En mindre del omvandlas till vatten som kommer ut som urin eller svett. Av fem tappade kilon kommer du andas ut cirka fyra av dem, resten kissar eller svettas du ut.

Öka din ämnesomsättning enkelt

Med tanke på att vi andas ut övervikten kan man tycka att man borde kunna komma i form genom att andas ännu mer och snabbare. Men tyvärr. Det enda sättet att tvinga kroppen att produScera mer koldioxid är att sätta musklerna i arbete, det vill säga att röra på sig.

Det fina är att det inte krävs så mycket heller för att sätta fart på ämnesomsättningen: att stå upp, dammsuga, klä på sig eller promenera räcker för att öka ämnesomsättningen – och utandningen av koldioxid.

Läs mer:

3 misstag som försämrar din fettförbränning

Räkna ut ditt kaloribehov – hur mycket behöver du äta?

Bränn fett – 11 sätt att lura kroppen att bränna mer fett

Annons