Stina Wollter om att sluta fred med sin kropp

Stina Wollter vill ta tillbaka ordet ”tjock”
Stina Wollter - 5 saker du vill veta
1:04

Efter reklamen: Stina Wollter - 5 saker du vill veta

(1:04)

Slå på ljud

Nu släpper Stina Wollter, ihop med forskaren Erik Hemmingsson, boken Kriget mot kroppen. Boken är en fredsförklaring till våra kroppar och ett långfinger till den utbredda viktmobbningen som finns i samhället.

Stina Wollter beskriver Kriget mot kroppen i ett långt Instagram-inlägg, och skriver då bland annat:

”Boken som är ett nödrop och en fredsförklaring på samma gång. En bok som vi hoppas även de som blint tror på bantning, kontroll och BMImätande skall våga titta i. En bok som vi hoppas ska kunna bli en vän, ett värn ute på det slagfält som dietkulturen är. Där våra barn och generation efter generation stupar i självhat. Där offren är oräkneliga och där oheliga allianser ingås på löpande band. På bekostnad av den hälsa som man säger sig värna. Hur kommer det sig då att människor varken har blivit lättare, gladare eller friskare under dessa bantande årtionden som så djupt präglar vår tid?”.

Delar sina egna erfarenheter

I boken berättar Erik och Stina om sina egna erfarenheter av vikthets, fettfobi och dietkultur, och delar chockerande vittnesmål om viktmobbning, både från samhället i stort och från sjukvården.

Istället för att prata om övervikt, som menar på att det är något som avviker från normen, så vill Stina och Erik nu ta tillbaka ordet tjock. Att det inte är ett negativt laddat ord – utan just ett adjektiv som beskriver volymen av något.

– Vi som är tjocka, vi reclaimar det ordet. Ordet ”övervikt” signalerar att man avviker från en norm medan vi som är tjocka eller medvetna vill påstå att den enda normen som är sann om människokroppen är att den kommer i mångfald. Det kommer alltid finnas människor med olika vikt och utseende, säger Stina Wollter i en ny intervju med Hälsoliv.

Stina Wollter: "Hela livet har jag skylt något, oavsett vad jag vägt"

”Gräv ner stridsyxan i relationen till kroppen”

Duon kämpar för att kroppen ska få duga som den är, en värld där människovärdet inte är kopplat till vikt. En värld där vi äter för att det ger oss näring och är gott, där vi tränar för att må bra, bli starka och glada.

– Det jag och Stina säger är: skippa hetsen, skulden och skammen om du råkar väga mer än smalnormerna dikterar. Gräv ner stridsyxan i relationen till kroppen. Så länge vi ser kroppen som ett problem kommer den också att vara det. Vi vill inte ha mer hat, vi vill ha mer kärlek!, säger Erik Hemmingsson till Hälsoliv.

Kriget mot kroppen finns nu att köpa i bokhandeln.

5 anledningar att älska Stina Wollter
1:10

Efter reklamen: 5 anledningar att älska Stina Wollter

(1:10)

Slå på ljud

Foto: TT

Utvald läsning