BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så mycket fett kan du bränna på en vecka

20 mar, 2019 
För att inte förlora muskler vid en viktnedgång måste den få ta tid.
Om du går ner i vikt för snabbt riskerar du att förlora muskler. Här är den ultimata viktnedgången för dig som vill bränna fett.
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Den som vill gå ner i vikt vill ofta göra det snabbt. Men det är sällan optimalt. Dels kan en alltför snabb viktnedgång leda till att man går upp i vikt igen, dels finns det en risk att man förlorar viktig muskelmassa.

Det man i stället ska fokusera på är att göra sig av med fettmassa. Bränna fett helt enkelt. Faktum är att det till och med finns forskning som visar ungefär hur mycket fett man kan bli av med varje vecka. Om man skulle gå ner i vikt mer än så kan det vara muskler – eller även vätska – som försvunnit.

Så mycket fett kan du bränna

Följande siffror finns beskrivna i boken ”Diet like a doctor”, med hänvisning till en studie som räknat ut just detta. Enligt den kan vi bara göra av med en viss mängd fett varje dag.

Därför är en viktnedgång på mellan 0,5 och 1 % av sin kroppsvikt per vecka optimal ur fettförbränningssynpunkt. I den takten riskerar du nämligen att inte förlora muskler, utan mestadels fett. Det betyder till exempel att en person som väger 65 kilo bör sikta på att gå ner uppemot 650 gram i veckan (0,01 x 65).

Annons

Det som avgör hur mycket du kommer gå ner i fett bestäms av mängden fett du har från början. Ju mer fett, desto större fettförlust vid en viktnedgång. Det vill säga, en person som väger ganska lite och går ner i vikt riskerar att även förlora en del muskler.

Räkna ut din fettprocent

För att minimera den risken är det bra att äta mat med mycket proteiner. Lägg gärna in ett par styrkepass i veckan också.

Vill du veta hur stor fettprocent du har? Då kan du använda dig av MåBra:s nya verktyg nedan. Allt du behöver är ett måttband.

Bild: TT/Shutterstock

Läs mer:
2-minuterstricket som stoppar suget efter skräpmat
Därför får vissa större midjemått än andra – trots samma livsstil
Ny forskning: Så påverkas kroppen när du viktpendlar

Annons