Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hungrig sent på kvällen? Tips på bra saker att äta

03 feb, 2022 
Kvinna tittar in i kylskåpet
Går man upp i vikt av att äta på kvällen? Det här bör du veta om att äta innan läggdags, plus tips på nyttiga snacks och kvällsmål.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

I en idealvärld skulle vi äta en god, mättande och hälsosam middag varje kväll. Men ibland blir det inte så. Dagen består av en massa småmål eller alldeles för lite kvällsmat.

Och så står man där framför kylskåpet vid 22-rycket, både sugen och med knorrande mage och undrar vad man bör välja. Här är några hälsosamma och goda förslag som gör dig mätt och nöjd utan att störa nattvilan för mycket.

Går man upp i vikt av att äta på kvällen?

En kalori är en kalori oavsett när du äter den. Den stora boven med kvällsätande är att vi dels ofta tenderar att göra onyttigare val när vi ska unna oss i soffan, och att det ofta blir ”onödiga” kalorier, för att vi redan har fyllt vårt dagsbehov, men så kickar suget igång. Det är de riktiga bovarna med kvällssnacksande.

Annons

Vad som dock kan vara bra att veta är att dygnsrytmen påverkar hormoner som styr både mättnadskänslor och våra metabola processer, hur maten vi äter omvandlas till energi. Kroppen går ner lite i förbränning nattetid, då ska kroppen vila och bygga upp sig.

Skippa också för mycket av de snabba kolhydraterna. På kvällen och natten tar kroppen inte upp det lika bra som på dagen och sockret stannar kvar i blodet vilket höjer blodsockernivåerna – vilket i sin tur leder till att kroppen producerar mer insulin, hormonet som lagrar fett i kroppen.

Smarta knep för att minska kvällsätandet

Se till att fylla på energi jämt över dagen och inte spara dig till kvällen, för det kommer definitivt öka risken för felproportionerligt ätande. Känner du dig hungrig så ska du givetvis äta. Extra viktigt är det att fylla på om du har tränat hårt under dagen. Men gör medvetna val!

Och du – skippa tv:n när du äter. Tv-tittande vid måltid är relaterat till överätande och övervikt. Exakt varför vet man inte, men en rimlig teori är att man så distraherad av tv:n att mättnadskänslorna förtrycks.

Nyttiga och mättande kvällsnacks – 5 både bra och goda val

Keso och bär

keso och bär

Fettsnålt, proteinrikt och fullt av kalcium. Lite goda bär gör att det känns festligare och ger en extra vitaminkick.

Annons

Äggmacka på grovt bröd eller knäckebröd

Ägg är ett superlivsmedel. Det är fullmatat med protein och andra nyttigheter och mättar bra. Grovt bröd påverkar inte blodsockernivån på samma sätt som ljust bröd.

Grekisk yoghurt med nötter

tjock yoghurt med honung och nötter

Den grekiska eller turkiska yoghurten innehåller bra med protein och fett, vilket ger en skön mättnadskänsla. En liten skål toppad med nötter och lite honung är både gott och dessutom bra för maghälsan. Nötter innehåller olika vitaminer, mineraler, bra fetter och protein. Och visste du att de som äter en lagom dos nötter regelbundet har lättare att reglera sin vikt än de som inte gör det?

Finncrisp med banan och jordnötssmör

Ofta vill man ha något med lite crunch. Finncrisp är både gott, rikt på fibrer och härligt knaprigt. Tillsammans med några skivor av den söta bananen, de goda fetterna från det lena jordnötssmöret och kanske en nypa flingssalt så stillar du alla möjliga sug utan att höja blodsockret för mycket.

Edamamebönor

edamamebönor

Frysta hela edamamebönor som man snabbkokar och serverar med lite flingsalt – mmm! Edamamebönor är proteinrikt, snacksigt och fullt av vitaminer och mineraler.

Inspirerat av: Huffington Post

Annons