BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så får du platt mage - med rätt mat och vanor

10 mar, 2011 
Äpplen kan ge uppsvälld mage.
Många livsmedel kan göra din mage uppvälld och orolig - likaså din livsstil. Här är 12 sätt att platta till och lugna ner din mage med rätt mat och leverne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Lugna ner dig

Stress ökar nivåerna av kortisol i kroppen, som ökar lagringen av fett kring midjan. Dessutom kan stress leda till tröstätande. Försök att hitta tidpunkter under dagen då du tar det lugnt och kommer ner i varv.

2. Hoppa över alkoholen

Alkohol innehåller inte bara en massa kalorier, den höjer även kortisolnivåerna, och kan därför vara en orsak till ditt växande midjemått.

3. Sluta röka

Många rökare tror att rökningen håller dem smala. Men enligt den amerikanske läkaren Jacob Seidell har rökare mer bukfett än ickerökare. Även här tros kortisol vara boven i dramat. ”När människor slutar röka minskar faktiskt bukfettet”, säger han till tidningen Prevention.

4. Ät mer fibrer

Fibrer är inte bara bra för din totala viktminskning, med tanke på dess mättande effekt. Fibrerna förhindrar också förstoppning, som kan göra magen uppsvälld.

5. Drick vatten

För uppblåst mage vid exempelvis mens, drick massor av vatten. Det kan ta bort svullnaden.

Annons

6. Lyssna på tarmen

Har du känslig mage, exempelvis IBS-tarm, kan det vara bra att undvika livsmedel som är gasbildande, exempelvis lök, bönor, vitkål, ärter, linser, äpplen, päron och torkad frukt. För att hitta ett mönster i vad din mage är känslig mot, skriv ner vad du ätit i samband med att din mage blivit uppsvälld.

7. Tänk på hållningen

Dålig hållning kan få vilken mage som helst att se stor ut. Förbättra din hållning genom att stärka rygg- och axelmusklerna – så riskerar du inte att falla framåt.

8. Tugga maten

Ät i lugn och ro och tugga maten väl, annars kan magen bli orolig.

9. Sov mer

Forskning visar att dålig sömn påverkar fettansamlingarna på magen – framför allt hos kvinnor. Försök därför att hitta bättre sovrutiner.

10. Rör på dig

Fysisk aktivitet är bra för tarmarna och minskar även på stress. Och så bränner det ju kalorier naturligtvis!

11. Ät probiotika

Vissa av de bakteriestammar som marknadsförs för att verka lugnande för magen är vetenskapligt belagda genom studier. Här ingår bland annat ProViva, Verums, Actimel, Activia, Cultura Dofilus och Valio Gefilus Max Shot.

Annons

12. Drick te

Örtteer har traditionellt använts mot olika magproblem. Det är individuellt hur man reagerar på olika tesorter. Därför är det bra att först dricka lite av teet för att se vilken effekt det har på magen. Kamomill och pepparmynta är exempelvis kramplösande och Salus Anis/Fänkål/Kummin-te används traditionellt för bättre matsmältning.

Källor: Marie Tegnér, Susanne Gustafsson och Prevention.com

Foto: Thinkstock

Läs också:
Stor guide: Bästa boten mot orolig mage
Här är världens mest effektiva magövning…
Glöm situps för en plattare mage

Annons