BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskare: Nya fastemetoden gör dig ung, slank och frisk

29 jun, 2015 
Periodisk fasta kan hålla kroppen ung och minska risken för cancer.
Periodisk fasta reducerar ditt kroppsfett, skärper hjärnan och motverkar bland annat cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att dra ner på kaloriintaget under en begränsad tid ger stora effekter i kroppen – och inte bara på det mest uppenbara sättet, att du minskar i kroppsvikt och fettprocent.

Det gör också att du bromsar kroppens åldrande, förbättrar ditt immunförsvar och sänker risken att drabbas av cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Även hjärnan påverkas positivt – både minnet och inlärningsförmågan förbättras.

Detta visar en ny amerikansk forskningsstudie utförd vid University of Southern California och publicerad i den vetenskapliga journalen Cell Metabolism.

I studien fick deltagarna äta som vanligt förutom att de fastade 5 dagar i följd varje månad under tre månader. Under första fastedagen fick de äta 1090 kalorier, dag 2-5 åt de 725 kalorier.

Så gör de som går ner mest i vikt på nätet

De åt en proteinsnål kost där 9 procent av energin kom från protein, 44 procent från fett och 47 procent från kolhydrater. Kosten bestod främst av grönsakssoppor och energibarer. Alla deltagare tog även ett vitamintillskott dagligen.

Annons

Periodisk fasta är högaktuell och det sker mycket forskning runtom i världen kring metoden, som går ut på att minimera antalet kalorier under några dagar för att få positiva hälsoeffekter. Senast förra månaden kom en ny svensk forskningsrapport från Karolinska Institutet, som kommit fram till att 5:2-metoden är ännu mer effektiv än man tidigare vågat hoppas.

Fyra kvinnor berättar: ”Så bra har vi lyckats med 5:2-dieten”

Nyfiken på att testa 5:2-dieten – men osäker på om det verkligen fungerar? Ta del av dessa kvinnors inspirerande berättelser.

Läs mer: Så bra har vi lyckats med 5:2-metoden

Ny forskning: 5:2-dieten fungerar för alla!

Bättre hälsa och mindre vikt, det är några av 5:2-dietens omedelbara effekter. Det visar den hittills största 5:2-studien.

Läs mer: 5:2-dieten fungerar för alla!

Fixa formen med fasta: Över 40 nya 5:2-recept!

Intresset för 5:2-dieten och kalorismarta rätter fortsätter att öka. Här har vår viktcoach och 5:2-expert Marie Tegnér samlat 40 kalorisnåla tips – perfekta för de dagar du fastar, eller vill hålla igen på kaloriintaget.

Annons

Fler 5:2-recept!

Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

Läs också:
Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

Fastedag – och vad ska jag äta? Med MåBra:s 5:2-recept blir fastan enkel, mättande och festlig!

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

Missa inte MåBra:s kaloritabell!

– perfekt för dig som följer 5:2-dieten!

Ett Äpple: 65 kcal, 15 g kolhydrater, 0 g fett, 0 g protein – enligt MåBra:s kaloritabell!

Nu kan vi presentera en helt ny kaloritabell här på mabra.com! Med en helt ny sökfunktion och massor av nya livsmedel kommer den att bli din bästa vän i köket!

Du får inte bara information om hur många kalorier olika livsmedel innehåller – utan även en exakt fördelning av kolhydrater, fett, och proteiner. Perfekt för dig som vill hålla koll på hur mycket kolhydrater du stoppar i dig!

Vi har även tagit fram en funktion där du kan räkna ut ditt dagliga kaloribehov – ett bra verktyg för dig som vill gå ner i vikt eller behålla din nya vikt.

Annons