"Vi slutade dricka vårt kaffe och gick ner 90 kilo tillsammans"

På Instagramkontot Slimmingsteph visar paret sin inspirerande hälsoresa via vackra bilder.

Instagram

Amerikanska Stephanie Engblom, 25, bor i Minnesota och arbetar som fotograf. På sitt instagram-konto Slimmingsteph låter hon följare över hela världen ta del av en annan typ av dokumentation. På det här kontot låter hon nämligen besökarna följa hennes och makens viktresa, och med vackra och inspirerande bilder (och recept!) delar de frikostigt med sig av sina tips.

Vägde 140 kilo

En ohälsosam livsstil hade fått vågen att visa nästan 140 kilo och hennes make Brandon Engblom hade också osunda värden. I hans fall handlade det om sömnapné, ofrivilliga andningsuppehåll under sömnen som kan kopplas till ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdom.

”Nu är vi verkligen på vår absolut lägsta punkt i livet. Vi måste ta hand om oss själva och göra förändringar, om vi ska leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv tillsammans”, skrev paret på Instagram.

Som ett första steg förändrade de sina matvanor. Och det första som försvann från dagliga menyn var det kaffe som de brukade unna sig ett par gånger om dagen

Bytte ut kaffet

– Jag dricker fortfarande kaffe, men det handlade främst om att byta till kalorifattiga alternativ. Jag älskar latte, men istället för helmjölk, choklad och smaksättande sirap dricker jag nu bara kaffe med mandelmjölk, förklarar Stephanie till sajten Today .

I samma artikel förklarar hon hur de kämpade för att vara hållbara och långsiktiga med sin livsstilsförändring.

Stephanie som varit överviktig stora delar av sitt liv har tidigare testat olika dieter, utan särskilt långvariga resultat. Därför bestämde de sig för att fokusera på små men effektiva förändringar i vardagen och istället för att sträva en snabb fix ha målet att både vanor och effekt skulle bestå över tid.

Nya vanor ger bestående resultat

Att få in fysisk aktivitet jämte sunda matvanor har också spelat stor roll, här har Stephanie valt att även se vardagsmotionen som en viktig del. Det handlar inte bara om att gå till ett gym och träna hårt. Paret har medvetet sett städning, hundpromenaderna och andra vardagliga saker som ett sätt att få upp pulsen.

Och de nya vanorna och synsätten har givit resultat, Stephanie har tappat 50 kilo på tio månader och Brandon har tappat 40. Och att de har hittat pepp och stöd hos varandra under resan råder ingen tvekan om:

I ett inlägg på sin Instagram-profil påpekar hon vikten av att ha en partner att göra en sådan livsstilsförändring med.

"Det är otroligt viktigt att ha en supporter i sin närhet och någon som ställer krav på dig. Att ha gjort dessa hälsosamma förändringar med min partner har bidragit med tusen procent till vår framgång. Vi är så mycket starkare när vi gör detta tillsammans!", skriver hon.

I den väl dokumenterade hälsoresan deklarerade Stephanie en milstolpe den 14 oktober. Då nådde hon ett symboliskt mål när vågen visade 95 kilo.

"Jag är starkare. Jag har mer självförtroende. Jag är glad. Och jag är så glad att börja nästa kapitel i mitt liv. Allt härifrån och ut är oupptäckt territorium. Jag har inte varit under 95 kilo sedan jag gick på grundskolan. I dag, när jag skriver detta, är jag 25 år och tar äntligen mitt liv tillbaka. Och jag gör det för mig egen skull”, avslutar hon inlägget.

Läs mer om viktnedgång här:

Carina: Så gick jag ner 17 kilo

Coyntha, 54: Jag sprang bort 25 kilo

Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

Utvald läsning