Coyntha, 54: "Jag sprang bort 25 kilo"

Cynthia Hernandez Sedvall gick ner i vikt genom att börja springa.

Det är bara nio år sedan Coyntha Hernandez Sedvall började springa. Och hon började verkligen från noll.

– Jag gillade det inte alls och gjorde det mest för att gå ner i vikt.

Coyntha berättar om hur åren med småbarn, jobb och ingen motion gjorde att hon la på sig det ena kilot efter det andra. Till slut vägde hon nästan 100 kilo.

– Jag hade ont i ryggen och mådde inte bra. Jag kände att jag verkligen var tvungen att göra något åt det.

Coyntha började promenera med stavar och gick ner tio kilo på ett år. Men hon tyckte inte att det räckte, så hon började varva stavgången med att springa.

– Jag sprang en minut och gick i fem minuter. Senare, när en kompis skulle springa Tjejmilen, hängde jag på.

Det tyckte Coyntha var riktigt kul.

– Jag började springa mer och mer och såg hur mina resultat förbättrades, samtidigt som jag också gick ner i vikt.

Hon anmälde sig till Göteborgsvarvet och sprang ett halvmaraton. Sedan blev det Stockholm marathon.

Älskar utmaningar

Nu har Coyntha sprungit åtskilliga maratonlopp. Men hon har inte nöjt sig med det. Hon har också blivit en ultralöperska som springer ännu längre sträckor. Hon räds inte lopp på 16 mil eller mer.

– Visst är det tufft, men samtidigt är det så roligt. Jag gillar utmaningar och att tävla mot mig själv. Sedan får jag se så mycket av världen!

I höstas var Coyntha bland annat i Alperna och sprang ett av de mest prestigefyllda ultraloppen, The OCC Ultra Trail. Då sprang hon utan paus i drygt 14 timmar, över 57 kilometer och 3 500 höjdmeter i Mont Blanc-massivet. Höjdskillnaderna kan jämföras med att bestiga Kebnekaise tre gånger.

I dag springer hon i stort sett varje dag för att hålla konditionen och kroppen i trim. Oftast blir det en timmes löpning. På helgerna springer hon längre.

Maken Göran har inga problem med att Coyntha är borta så mycket på sina löpturer. Han springer också, men det är mest som motion.

– När vi springer ihop får Coyntha mest springa fram och tillbaka eftersom jag springer så långsamt och absolut inte kan hålla hennes tempo, säger han.

För att orka ultraloppen är det inte bara träning som gäller. Det är också superviktigt att sova ordentligt och äta rätt mat, menar Coyntha, som i dag är 25 kilo lättare.

– Jag sover alltid minst sex timmar per natt. Men målet är att jag ska sova åtta.

Coyntha äter alltid regelbundet: frukost, lunch och middag. Och då är det vanlig mat som havregrynsgröt, potatis, kött, fisk, nötter, oljor och mycket grönsaker.

– Jag undviker socker, ris och pasta. Jag dricker heller ingen alkohol förutom något enstaka glas vin.

Springer lopp över hela världen

Göran är Coynthas trognaste supporter och följer med på alla lopp. I stället för en lång semester tar de många kortare ledigheter. Nu i somras var de återigen i franska Alperna, sedan blev det ett bergslopp utanför Bilbao i Spanien och ett lopp på Öland.

– Jag hade aldrig fått se så mycket av Sverige och av andra länder om jag inte hade börjat springa, säger Coyntha.

Hennes motto i livet är att man alltid ska våga göra det man vill. Och det är aldrig för sent.

– Visst kan det vara jobbigt att ge sig i väg på en löptur när det är vinter, mörkt och kallt ute. Men jag är väldigt envis och jag ångrar mig aldrig. Efter ett pass är jag alltid lycklig.

Av: Marita Andersson Foto: Maria Qvarzell

Coyntha Hernandez Sedvall

Ålder: 54 år.

Familj: Göran Sedvall, 53, Coynthas barn Michelle, 25, och Jorge, 22 år, som båda pluggar i USA. Görans dotter Jenny, 33 år.

Bor: Hus i Åtvidaberg.

Läs mer:

Biggest Loser-Paulina: ”Min son ville inte leva”

Jessica: ”Jag hade dött om jag inte gått ner i vikt”

Nå dina viktmål med vår hyllade online-kurs Bränn Fett