BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ovanan som får kvinnor att äta för mycket

27 aug, 2015 
Det är inte bara vad du äter – utan även hur du äter – som har betydelse för ditt midjemått, visar en ny forskningsrapport.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I vår stressade nutid blir det allt vanligare att äta i farten. Snabbmat finns tillgänglig på vart och vartannat gatuhörn och vi kastar allt oftare i oss en macka på vägen till ett möte eller tar en smoothie och en banan på vägen hem från gymmet.

Att äta på språng må vara praktiskt och tidseffektivt, men det är inte särskilt bra för vår hälsa. Dels äter vi ofta för fort, vilket kan leda till att vi tuggar maten dåligt och får problem med matsmältningen, och dels går vi miste om den stund av lugn och näringsgivande återhämtning som en måltid bör vara.

Läs mer: Den dåliga vanan som ökar ditt midjemått

Dessutom kan det leda till att vi äter för mycket och för onyttigt efteråt, visar ny forskning från University of Surrey. Den färska studien visar att viktmedvetna kvinnor, som i vanliga fall försöker äta hälsosamt, är mer benägna att falla för frestelsen att äta choklad om de tidigare under dagen ätit medan de promenerat.

Annons

– Att äta på språng kan få bantare att överäta senare på dagen, konstaterar forskaren Jane Ogden.

Läs mer: Nöten som minskar ditt sötsug

Kvinnorna som angett att de försökte gå ner i vikt åt hela fem gånger så mycket choklad som de övriga studiedeltagarna, efter att tidigare ha ätit en müslibar på gående fot. När deltagarna istället fått äta framför ett tv-program eller sittande tillsammans med andra stoppade de inte i sig lika mycket senare på dagen.

Läs mer: Maten som får dig att gå ner i vikt snabbt

Anledningen är att vi inte känner oss lika mätta och belåtna efter att ha stressat i oss en snabb måltid medan vi är på väg någonstans, tror forskarna. Det blir ett sorts omedvetet ätande där vi inte njuter av maten på samma satt som om vi hade suttit ner och intagit en måltid i lugn och ro. Även om kalorierna är lika många tenderar vi helt enkelt att känna oss mer sötsugna efter att ha ätit i farten.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Därför blir vissa mer sötsugna än andra!

bli-av-med-sötsuget-sockersug-sockerberoende-aspartam-fruktos

Annons