BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Studie: Ät fettsnålt om du vill gå ner i vikt snabbt

16 aug, 2015 
Långsiktigt är kalorierna viktigare än både fettet och kolhydraterna. Men är du ute efter snabb viktminskning kan en fettsnål diet fungera bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad är egentligen bäst – att dra ner på fettet eller att dra ner på kolhydraterna? Det ville forskare vid National Institutes of Health i USA ta reda på med en ny studie.

I studien deltog 19 överviktiga personer som fick dra ner sitt kaloriintag med 30 procent under två separata sexdagarsperioder. De fick också träna på ett löpband en timme varje dag.

Under den ena perioden reducerades antalet kalorier genom att dra ner på andelen kolhydrater i kosten. Forskarna kunde då se att produktionen av det fettinlagrande ämnet insulin minskade hos deltagarna, samtidigt som de ökade sin förmåga att bränna fett. De tappade i genomsnitt 53 gram kroppsfett per dag.

Läsarfråga: Hur ska jag träna för att bränna fett?

Under den andra perioden reducerades antalet kalorier istället genom att dra ner på fettet i maten. Då såg man ingen skillnad i insulinutsöndringen, så forskarna blev förvånade över att deltagarna faktiskt tappade 68 procent mer fett med denna kost – 89 gram kroppsfett per dag.

Annons

Läs mer: Fett eller kolhydrater? Låt läkaren välja, så går du ner mer i vikt!

Med denna diet fortsatte kroppen att bränna lika mycket fett som vanligt, trots att den fick i sig mindre fett – och detta, menar de, ledde till viktnedgång. Studien visar också att kroppen inte behöver dra ner på sin insulinproduktion för att gå ner i vikt.

Kortsiktigt verkar det alltså vara mer effektivt att minska mängden fett i kosten, för att snabbt gå ner några kilo.

Läs mer: Ät mer ost och öka din fettförbränning

Baserat på den matematiska modell forskarna arbetat fram tror de dock att skillnaden mellan de olika dieterna skulle jämna ut sig över tiden, så att det viktigaste långsiktigt blir mängden kalorier, snarare än andelen fett eller kolhydrater.

Fler studier behövs för att utvärdera långtidseffekterna, menar forskarna.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Smala personer har bättre tarmflora – men det är enkelt att förbättra din!

Annons

Din övervikt kan bero på dina tarmbakterier. Här är kosten som håller dig sund och slank!

Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Annons