BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie visar: Vi är fetare på landet än i städerna

13 maj, 2019 
Fetman ökar snabbare på landet än i städerna.
Folk på landet ökar mer i vikt än folk i städerna, visar en ny studie. Anledningen? Mer skräpmat och mindre hårt arbete nu än förr.
Annons

Globalt sett har det funnits en uppfattning om att det framförallt är storstadsbefolkningen som drar upp de genomsnittliga viktsiffrorna och som har stått för den värsta fetmaepidemin – men fallet tycks vara det motsatta.

Det visar i alla fall en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. Enligt forskarna bakom den nya studien är det istället folket som bor i glesbygden som ökar mest i vikt.

Man kunde se vissa skillnader mellan kvinnor och män, där 38 procent färre av storstadskvinnorna lade på sig övervikt, och 24 procent färre av männen i storstäderna, jämfört med kvinnor och män på landet.

BMI ökar mer på landet

I studien har forskarna analyserat vikt- och längduppgifter från omkring 112 miljoner människor, i 200 olika länder. Man jämförde sedan hur mycket den genomsnittliga BMI-siffran förändrats i städer jämfört med på landsbygden. Man kunde då se att BMI-siffran ökat med 2,1 punkter för både kvinnor och män som bor på landet, jämför med 1,3 för kvinnor och 1,6 för män i städer.

Annons

Resultaten kan jämföras med hur det såg ut för 30 år sedan – då hade stadsborna högre BMI än lantsortsborna i de flesta av länderna i studien. Nu har skillnaden minskat markant, och i flera fall har människorna på landet högre BMI än de som bor i städerna istället.

Några av anledningarna till vändningen tros vara att stadsborna har fått större tillgång till hälsosam mat och olika sorters träningsanläggningar, tror forskarna. För x antal decennier sedan var läget snarare att man i städerna hade större tillgång till snabbmat och sötade drycker, medan folk på landet hade långt till närmsta snabbmatskedja och oftare lagade mat hemma.

Stillasittande jobb vägs upp

Man har även trott att livet i städer ofta innebär att man rör på sig mindre än på landet, då många jobb i staden är stillasittande kontorsjobb – jämfört med att jobba på gårdar, fabriker och i gruvor på glesbygden. Det hade inneburit ett större energiöverskott för människor i städer än de på landet, vilket leder till fettinlagring och i längden övervikt.

Den här studiens resultat innebär att stater och myndigheter som jobbar aktivt mot fetma hos befolkningen kan behöva se över sina åtgärder. Som det är idag riktas mycket av det fetmaförebyggande arbetet mot städerna, men det verkar som att människor på landsbygden behöver det minst lika mycket.

Källa: Nature, Dagens Medicin  Foto: TT

 

Läs mer:

Forskare har hittat ämnet som motverkar fetma

Punktfetma kan vara lipödem – så vet du

Ny undersökning: Var femte ungdom lider av fetma

Annons