BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny forskning: Mer kroppsfett ökar risken för depression

20 sep, 2019 
AvNina Jakobson
Mer kroppsfett ger större risk för depression, enligt ny forskning från Århus universitet.
För mycket kroppsfett ökar risken för depression. Det visar en ny dansk studie som analyserat data från mer än 800 000 personer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att övervikt kan leda till depression har tidigare varit känt, men nu har danska forskare kunnat visa att det inte är hur högt BMI en person har som är avgörande för sambandet, utan hur mycket kroppsfett hen har. Att ha 10 kilo kroppsfett för mycket ökar risken för depression med hela 17 procent.

”BMI är ett felaktigt sätt att mäta övervikt och fetma. Många elitidrottare med stor muskelmassa har ett BMI på över 25, vilket är klassat som övervikt”, säger Søren Dinesen Østergaard, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

I studien, som gjorts vid Århus universitet, analyserade forskarna data från över 800 000 personer. De såg att för mycket kroppsfett ökar risken för depression. Och ju mer kroppsfett desto större var risken. Vid 10 kilos överflödigt kroppsfett ökade risken med hela 17 procent.

Var på kroppen det överflödiga fettet satt verkar dock inte påverka risken, vilket fått forskarna att anta att orsakssambandet snarare är psykologiskt än fysiologiskt. 

Annons

”Det indikerar att det är de psykologiska konsekvenserna av att vara överviktig eller fet som leder till ökad risk för depression, och inte de direkt biologiska effekterna av fettet. Om motsatsen stämde skulle vi ha sett att fett som sitter i mitten av kroppen ökade risken allra mest eftersom det är det mest farliga ur en biologisk synvinkel”, säger Søren Dinesen Østergaard.

Så mycket kroppsfett bör du ha

Fettprocent är ett mått på hur mycket fett du har på kroppen. Hur mycket kroppsfett du bör ha beror på kön och ålder. Kvinnor behöver en högre andel fett, bland annat eftersom behovet av en energireserv är större när hon är gravid och ammar. Att ha för lite kroppsfett är inte bra för hälsan och kan leda till hormonstörningar. För mycket kroppsfett, å andra sidan, ökar risken för i stort sett alla livsstilssjukdomar. 

En kvinnas fettprocent bör ligga på mellan 21 och 36 procent, ju lägre ålder, desto lägre andel. Motsvarande siffra för män är 8–25 procent.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

8 oväntade tecken på att du kan ha en depression

Viktiga vanorna som förebygger höstdepression

Öka förbränningen & minska måtten – allt om ditt kroppsfett!

Testa vår kurs:

Annons