TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

7 saker som händer i kroppen när du slutar träna

22 apr, 2020 
Händer i kroppen när du slutar träna
Konditionen försämras ganska snabbt om vi slutar träna, men har du koll på vad som händer mer?
Annons

Att dra ner på träning från väldigt intensiva pass till att vardagmotionera och röra på sig varje dag ger inga drastiska förändringar på kort tid. Men att gå från att träna till att inte röra på sig överhuvudtaget kan göra stor skillnad ganska snart.

Du kan förstås också påverka händelseförloppet genom att tänka mer på vad du äter och dricker. Men till exempel konditionen påverkas relativt snabbt om vi inte håller igång. Här är några saker som händer när vi går från att träna regelbundet till att inte röra på oss.

Se ocksåså här kommer du igång efter ett sommaruppehåll.

1 Du får sämre kondition

Ganska snart minskar din syreupptagningsförmåga med några procent och du får sämre kondition.

Hur lång tid tar det att träna upp konditionen igen då? Du kan faktiskt märka skillnad redan efter en vecka om du har tränat lite hårdare minst tre gånger. Efter en månad märker du definitivt skillnad!

2 Du får högre blodtryck

Om vi inte rör oss får vi högre vilopuls och blodtrycket ökar. Belastningen på hjärta och kärl blir större. Men det händer inte på bara en veckas uppehåll, det tar lite längre tid än så.

Annons

Det positiva är att om du kommer igång igen och ger träningen bara en liten vecka så minskar blodtrycket igen. Efter en månad har det minskat ännu mer.

3 Dina muskler försvagas

Beroende på hur mycket muskler du har idag och hur länge du gör träningsuppehåll så kan du förlora runt ett kilo i muskelmassa när du slutar träna. Det tar lite tid, men det går snabbare att tappa ork.

Styrketränar du regelbundet i en månad har din styrka ökat märkbart efter det. Musklerna blir större och dessutom blir nervsystemet bättre på att aktivera musklerna.

4 Du får sämre insulinkänslighet

När kroppen blir sämre på att omsätta sockret i blodet, och på att förbränna det, så lagrar kroppen istället in det som fett. När vi tränar och får bättre insulinkänslighet så får vi lättare in socker i cellerna, som sedan kan användas som bränsle. Det här händer ganska fort om vi slutar träna.

Den glada nyheten är att redan efter första gången du tränar igen så ökar insulinkänsligheten igen.

Annons

5 Din ämnesomsättning saktas ner

Med mindre muskelmassa minskar din ämnesomsättning.

Det tar ett tag men när du börjar träna regelbundet igen så blir kroppen bättre på att bränna fett och du får bättre ämnesomsättning igen när du byggt upp en del muskler.

6 Du får sämre humör

När vi tränar blir vi mer stresståliga. Att sluta med det ökar alltså antalet stresshormoner i kroppen, det kan inte bara göra oss på dåligt humör direkt utan också påverka sömnen – och sover vi dåligt går det lätt ut över humöret.

Om vi inte tränar går vi dessutom miste om många må bra-hormoner och signalsubstanser, som dopamin och endorfiner, ämnen som minskar risk för depression.

Men … du kan snabbt höja humöret igen genom att riva av ett träningspass. Redan efter första gången utsöndras ämnen i våra kroppar, som får oss att känna oss piggare och gladare igen.

7 Du ökar risken för att bli sjuk

När vi tränar stärker vi immunförsvaret genom att öka antalet inflammationsmolekyler i blodet. Om vi slutar träna försvagas alltså vårt immunförsvar.

Annons

Dessutom – om vi går upp i vikt när vi slutar träna, och kroppen lagrar fett, speciellt bukfett så kommer mer fett även att frigöras och gå ut i blodet – vi får mer farliga blodfetter, som i sin tur kan leda till sjukdomar.

För att öka inflammations-molekylerna i blodet igen, som alltså händer när vi tränar och som ger mer skydd mot inflammationer behöver du motionera i en vecka. Då börjar kroppen bygga upp ett bättre försvar igen.

Foto: TT

LÄS MER:

8 hälsofördelar: Därför är det bra att fortsätta träna – trots karantän

6 smarta tips: Så tränar du bäst – utan att gå till gymmet

Träna hemma: 9 prylar du kan ersätta gymutrustningen med

Annons