BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Lycklig (och smal) med The Happiness Diet!

21 feb, 2016 
Här är maten som får mungiporna att gå uppåt - och midjemåttet att minska!
Annons

Vi är, och mår, som vi äter. Det menar Tyler Graham and Drew Ramsey, läkare och författarna bakom uppmärksammade boken The Happiness Diet.

De menar att rätt kost inte bara leder till ett friskare och smalare liv, de hävdar också våra kostvanor är orsaken till såväl koncentrationssvårigheter som depressioner. En lycklig kropp får automatiskt en bättre ämnesomsättning, säger författarna. Här är maten som ger snävare midjemått – och framför allt: ett bättre humör!

Bra mat – bra humör

Genom att fokusera på naturlig mat, som ger en stabil blodsockernivå över dagen, ger du kroppen rätt förutsättningar för att hålla den fysiska och psykiska hälsan på rätt köl. Nyckeln är enligt Graham och Ramsey fettet i maten vi äter. Fett har nämligen en betydande roll för hjärnhälsan, och indirekt humör och psykiska välbefinnandet.

Välj rätt fett

Fettsyran omega-3, som finns naturligt i fet fisk, är ett lyckokast för dig som vill äta dig smalare och gladare. Enligt författarna är det knappast en slump att depression är mindre förekommande i länder där kosten är naturligt rik på just omega-3. Omega-3 har också en betydande roll när det gäller att kontrollera sitt humör. Enligt en studie, gjort på unga pojkar, har personer med för låga nivåer av fettsyran svårare att kontrollera aggression och har lättare att utveckla sömnsvårigheter än personer med högre halt av omega-3.

Annons

Tips! Höj humöret med lax och räkor!

Grönt ljus för grönsaker

Växtrikets fytokemikalier, ämnen som skyddar både planta och människa, är en annan framgångsfaktor för den som vill äta humörsmart. Enligt Graham och Ramsey är kroppen helt beroende av dessa ämnen för att kroppens egna celler ska utvecklas och fungera enligt plan. Fytokemikalierna skyddar vårt DNA och forskare analyserar deras inverkan och koppling till människans mentala hälsa för att komma till nya slutsatser.

Tips! Ät lykopenladdade tomater!

Lykopen sägs motverka både cancer och depression. Enligt en studie kan höga halter av lykopen också förknippas med ett längre liv. Tomater innehåller också depressionsdämpande vitamin B6, tryptofan och järn – samtliga är viktiga för att hjärnan ska producera humörhöjande seretonin och dopamin.

arg-mat

Maten som gör dig arg, sur – och överviktig!

Fel kost orsakar inte bara övervikt och sjukdom – det är rena glädjedödaren också. Klicka på länken nedan för att se vilka varor du bör lämna kvar på butikshyllan!

LÄS MER: Här är maten som gör dig arg och sur!

BILD: Thinkstock

 

Annons