Lista: Här är maten som sänker humöret!

Vår stressiga vardag kan i kombination med fel kost är en bidragande faktor till bådde depression och humörsvängingar. Det menar Drew Ramsey, medförfattare till boken The Happiness Diet.

Men med enkla medel kan du säkra att smilbanden drar åt rätt håll. Här är maten du bör undvika enligt metoden – och varför.

Undvik: Margarin

Hårt processade margarintyper innehåller så höga halter av omega-6 att det blir obalans i kroppens fettsyror. Följderna blir svajiga insulinnivåer och ett humör därefter. Enligt The Happiness Diet är margarin ett ”falskt” livsmedel, något som industrin framställt – och som kroppen därför inte vet hur den ska hantera.

… välj istället: Smör

The Happiness Diet förordar smör från gräsbetande djur. Smörtypen innehåller naturligt fettypen CLA, som visat sig motverka både cancer och hjärt- kärlsjukdom. Studier har också visat att CLA har en förmåga att reducera det skadliga bukfettet. I smöret hittar du också den nyttiga fettsyran omega-3, som är kopplat till ett stabilt humör och känslan av välbefinnande!

Undvik: Läsk

Läsk är flytande socker, och för mycket sött ger en hel del konsekvenser. Tandhälsan är ett område för sig, men det söta ger också enorma blodsockersvängningar, där humöret går upp som en sol – och ner som en pannkaka. Bergochdalbanan skapar snabbt ett behov av konstanta kickar, och du riskerar att bli beroende snabbare än du kan säga sockerbit. Sockret kan också kopplas till fetma, eftersom den söta maten lurar kroppen att lagra fett, menar Ramsey.

… välj istället: Vatten eller färskpressad juice

Sverige är välsignat med friskt vatten direkt i kranen. Njut det som det är, eller bubbla det själv med en egen kolsyreapparat. Är du sugen på mer smak? Pressa frukter och njut av superfärsk juice – det släcker törsten och boostar hälsan med mängder av vitaminer, mineralet och antioxidanter!

Undvik: Chips

Har du svårt att hålla fingrarna borta från chipsskålen? När handen närmar sig fredagsmyset nästa gång kan du tänka på att de är hårt friterade i omega-6-packade oljor. Varje knaprig tugga är indirekt humörsänkande, eftersom den blockerar den viktiga omega-6-fettsyran.

… välj istället: Egenfixat snacks

Gör dina egna chips i ugnen. Variera olika rotfruker – det blir både färgglatt och knaprigt. Och betydligt nyttigare än snabbköpets prassliga påsar!

Ramsey höjer också ett varnande finger för saltade jordnötter. Dessa kan kopplas till exempelvis huvudvärk, något som knappast höjer humöret, och även här hittar vi för mycket av det industriella fettet, menar han.

Välj istället pistagenötter, valnötter. Dessa är naturligt rika på omega-3 och humörhöjande selen!

Gladare (och smalare) med the Happiness diet

happiness-diet

Läs allt om maten som får mungiporna att gå uppåt – och midjemåttet att minska!

Läs mer: Gladare (och smalare) med The Happiness diet