Så kan vattenmelon göra dig smalare och friskare

Kvinna håller i vattenmelon och ler
5 oväntade fördelar med att äta mer gurka
1:22

Efter reklamen: 5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

(1:22)

Slå på ljud

Precis som färgstarka tomater indikerar vattenmelonens röda färg att frukten är full med lykopen. Denna kraftfulla antioxidant är känd för att skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Vattenmelon påskyndar förbränningen

Innanför skalet gömmer sig också aminosyror som i kroppen omvandlas till arginin, en process som boostar immunförsvaret och hjärthälsan. Arginin sägs också ha en potenshöjande effekt, och är vanligt förekommande i potenshöjande medel.

I en studie där överviktiga möss fick arginin som komplement till kosten syntes aminosyrans effekt tydligt. Efter tre månader hade de möss som ätit av tillskottet minskat sitt kroppsfett med hela 64 procent, jämfört med de möss som enbart åt vanlig mat.

7 kreativa sätt du kan använda dina matrester på

Vattenmelon hjälper till att bygga muskler

Forskarna menar att arginin påskyndar förbränningen av både fett och socker – samtidigt som det hjälper kroppen att bygga muskler. Och en kropp med större muskelmassa gör automatiskt av med fler kalorier. Att äta melon kan med andra ord ge en positiv spiraleffekt för såväl viktnedgång som den allmänna hälsan.

Den saftiga melonen är dessutom ett utmärkt exempel på mat med hög vätskehalt. Ju högre andel vatten ett livsmedel har, desto effektivare blir mättnadskänslan.

Läs mer om maten som mättar bäst per kalori här

Frukterna som innehåller mest kalorier – se hela listan

Att njuta av melonen som den är, i en mättande smoothie eller tillsammans med salt parmaskinka är bara några av de tips du hittar i vår receptbank. Klicka här för att se alla våra sunda recept med just melon!

Nytt: Därför ska du äta skalet på vattenmelonen

Ät skalet på vattenmelonen!

Har du missat den nyttigaste delen av melonen hela tiden? Senaste trenden är nämligen att sätta tänderna även i skalet, här berättar vi varför: läs mer här!

Foto: Thinkstock

Källor: Paulun.se, Wikipedia

Utvald läsning