Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

7 kreativa sätt du kan använda dina matrester på

09 jun, 2021 
Sauterade gröna blad och vattenmelonbitar
Vill du göra miljön en tjänst? Gör ny mat av gamla rester. Här är några enkla och snabba tips!
Annons
Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bortBrand logo
Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

Matsvinn är inte bara dåligt för plånboken, det är dåligt för miljön också. Faktum är att en stor del av allt matsvinn sker hemma i hushållen. Fullt ätlig mat hamnar i sophinken eller i avloppet, trots att den enkelt skulle kunna bli till nya maträtter. Här är några exempel på hur du kan använda skal, blast, stjälkar på nytt!

1. Picklade vattenmelonskal

Vattenmelonskal går både att sylta, pickla och lägga in. Skär upp i mindre bitar, koka dem och lägg in i lag gjord på vinäger, socker och salt. Du hittar många recept på internet.

2. Sautera stjälkar av grön- och svartkål

Svart- och grönkål har en stjälk som många tar bort och slänger. Som färsk kan den nämligen vara lite väl tuggig. Men om du istället sparar stjälkarna, skär dem i mindre bitar och steker dem i olivolja och lite vitlök så får du ett nyttigt tilltugg till middagen!

3. Slå in fisk i majsblast

Blasten från färska majskolvar är kanske inte så god att äta, men du kan använda den som en slags folie när du grillar fisk. Linda in fisk i innan du lägger den på grillen. Snyggt och miljövänligt!

Annons

4. Blast av morötter, rädisor och rödbetor

Blasten från våra vanliga sommargrönsaker är inte bara fulla av smak, de är fulla med näring också. Du kan använda dem i en sallad, pesto, hummus eller soppa. Eller steka i olivolja och äta med lite flingsalt.

5. Chips av potatisskal

Släng inte potatisskalen! Gör chips av dem. Så här gör du: Lägg skalen i vatten i någon timme. Torka av och blanda med salt och olja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen i 225 grader tills de är krispiga!

6. Baka med fruktskal

Skal från kravmärkt frukt, som banan, kiwi och apelsin, är mycket näringsrika och går att torka. Använd dem sedan i bakning eller som smaksättning i gröt.

7. Färdigbryggt, överblivet kaffe

En stor del av allt kaffe vi brygger hälls ut. Spara slattarna och frys in dem som iskuber. Du kan använda dem till att göra kalla kaffedrycker av det vid tillfälle. Du kan också testa att lägga några kuber i en chiligryta.

Källor: Healthline.com, Land

Foto: TT

Annons