Jonas Hallberg om sin hälsoresa: ”Kände mig som en tidsinställd bomb”

jonas hallberg före och efter viktväktarna
Dr. Chatterjee med 5 tips för dig som vill gå ner i vikt
1:53

Efter reklamen: Dr. Chatterjee med 5 tips för dig som vill gå ner i vikt

(1:53)

Slå på ljud

Lever man ett liv som stylist åt Hollywood-skådisar och supermodeller så kan livet vara riktigt lyxigt. Det vet Jonas Hallberg som har jobbat med allt ifrån Cameron Diaz och Scarlett Johansson till mamma Kardashian – Kris Jenner.

Att flyga business class, bli bjuden på drinkar och middagar och ständigt vara på väg mellan lyxhotell kan förstås vara härligt. Men också stressigt, ohälsosamt och göra det svårt att göra bra matval. Det här vet också Jonas Hallberg.

– På den tiden åt jag när jag var hungrig, utan att tänka på tider. Och jag kunde äta vad som helst. Beställa en T-bone-stek från room service klockan tre på natten för att jag var hungrig. För att sedan äta frukostbuffé med kunder fyra timmar senare.

Pendlar du i vikt? 6 orsaker till att vi ofta går upp – och ner

Jonas Hallberg blev ambassadör för Viktväktarna

Idag ser livet annorlunda ut för Jonas. Han bor i Mexiko med två hundar och har mer rutiner. Och så är han ambassadör för Viktväktarna vars program han har följt i två år nu.

– Det började med att mina blodvärden var åt helvete. Och då hade jag ändå käkat medicin mot högt blodtryck i många många år.

Jonas behövde göra en förändring. I samma veva hade han hört om flera bekanta som höll på med Viktväktarna.

– Jag tänkte att det kanske skulle kunna vara någonting. Jag hade varit med där någon gång på 90-talet, men då gick man mellan möten med en liten bok som man fick en guldstjärna i varje gång man gått ner fem kilo.

(På sitt Instagramkonto visar Jonas före- och efterbild.)

"Jag kände mig som en tidsinställd bomb"

Innan Jonas började gjorde han en rejäl hälsokontroll. Han gick till ett labb där hemma i Mexico för att ta prover.

– De kollar allt ifrån blodsocker, blodfetter och kolesterol till lever, njurar och flera inre organ. De gör tutti! De brukar ta 4–5 rör blod som sedan ger 28 olika provsvar.

27 av 28 provsvar var dåliga. Väldigt dåliga.

– Det var katastrof. Jag kände mig som en tidsinställd bomb, berättar Jonas.

En anställd på labbet visade Jonas fyra blodprover med blodfetter.

– Det första var riktigt mörkrött blod. Det var hälsosamt. Sedan var nästa prov lite mer som blandat med en skvätt olivolja, och i nästa var ännu lite mer olivolja. Det sista provet var som bara olivolja med lite blod, typ på botten. När han skakade alla prover var det sista fortfarande nästan bara som olja. Det var mitt prov, jag var det sista röret.

Det blev ett wake up-call för Jonas.

– Jag kände bara att ”herregud, jag måste verkligen göra någonting”. Min morfar dog i hjärtinfarkt när han var 47–48 år, precis så gammal som jag var då. Jag kände shit, det här är verkligen illa.

Motivationen var stor när Jonas började

Motivationen att börja, och fortsätta, med Viktväktarna var stor. För Jonas blev det också enkelt att följa.

– När jag väl körde igång så fick jag fylla i ett formulär, det visar en färg som står för hur man ska äta. Jag blev blå, då får man äta en viss mängd ”gratismat” som inte kostar några poäng, som man räknar sitt matintag i.

Borta var böckerna med guldstjärnor. Nu kändes det mycket modernare.

– Allt är i en app, det känns mycket enklare. Och man behöver ju inte laga deras mat och recept om man inte vill, men oavsett är det ganska enkelt att följa. Men kul, enkla och snabba recept och sååå smarriga.

Därför ska du ALLTID ta trappan! Professorn: ”Större effekt än vi trott”

Vännerna svek: "Kan till och med handla om de närmsta"

Lika enkelt var det inte med alla ”vänner” som Jonas hade omkring sig. När Jonas berättade om sin planerade viktresa reagerade många av dem inte speciellt stöttande och positivt. Tvärtom.

– Man får inte riktigt den support som man tror. Jag trodde att alla skulle finnas där. Folk omkring mig sa ”Nämen gud Jonas, ska du gå ner i vikt? Du är helt underbar och fantastisk som du är. Och skitsnygg. Äh, skit i det!”

Några tyckte också att han kunde nöja sig med att bli av med 2–3 kilon. Medan Jonas insåg att hans hälsa var nära katastrof.

– Jag behövde kanske gå ner 20–25. Eller 30 kilon. För att vara tillbaka på banan. Jag hade vissa som såklart stöttade och sa KÖR. Men säkert åttio procent var inte så hjälpsamma eller engagerade.

Det här är något som många i Viktväktargrupper som Jonas pratat med känner igen sig i.

– Det kan till och med handla om sina närmsta, som sin sambo. En kör stenhårt och försöker äta bra medan den andra sitter och äter mums-mums, pizza och dillchips.

Kanske försöker sambon till och med övertala den andra att smaka …

– Det är lite skrämmande, när man känner så mycket folk. Att när det väl kommer till kritan så är det kanske inte många som verkligen finns där på riktigt.

"Ska du verkligen äta det där?"

Ett annat problem Jonas menar att man kan stöta på när man försöker gå ner i vikt är att folk har uppfattningar om att man bör äta upp allt på tallriken. Eller fördomar om vad man kan och inte kan äta.

– Beställer man mat så äter man upp, så uppfostrade min mamma och mormor mig. Men nu bestämmer bara jag. Om jag vill ha en dessert och jag bara äter halva då är det good enough. Det måste man få avgöra själv.

Kan du äta det där? Ska du verkligen dricka vin? Ska du äta dessert? Det här är också frågor Jonas ofta får.

– Men jag tycker inte det är svårt att gå ut och äta. Jag kan också äta biff och bea, men tar inte pommes då. Jag tar god sallad till istället, och lite sås på sidan av. Och vill du ha ett glas vin så är det fine, men man har koll och väljer med omsorg.

Dags för hälsobesiktning? Värdena du ska ha koll på

"Ingen quick fix, den här gången är det hållbart"

Det är inte första gången som Jonas försöker gå ner i vikt, men den här gången känner han att det är hållbart.

– Jag har gjort en quick fix då och då inför en tv-produktion. Gått ner 10 kilo för stunden och sedan gått upp dem igen. Ätit bara äpplen och druckit vatten … Testat det mesta.

2017 var han också med i Biggest Loser VIP, men det passade inte heller riktigt Jonas som redan då var redo för en förändring. Det slutade med att han ganska snart åkte hem till Mexiko – och drack skumpa på planet hem.

Men den här gången är det annorlunda.

– Det var två år sedan jag började med Viktväktarna, jag vägde in mig på 112,2 kg. Sedan dess har jag gått ner 22 kilo, säger Jonas.

Han har har tagit nya blodprover igen. Nu är alla 28 inom ramen för vad som är hälsosamt. En enorm skillnad mot när han började.

– Det är häftigt att ha papper på. Att kunna se vad man kan göra med ett liv på bara två år. Dessutom känner jag mig mycket piggare, orkar mer, kan fokusera bättre. Och känner mig snyggare. Men det har varit insidan som har varit det viktiga för mig.

jonas hallberg på gymmet

Träningen har varit en del av Jonas vikt- & hälsoresa

Någon stek mitt i natten på ett hotellrummet blir det inte nu.

– Men jag skulle gärna beställa en fabolous räksallad till middag!

Förutom att Jonas numera äter bara när han är hungrig, och äter mycket av näringsrik mat som lax, kyckling, frukt och bär, så tränar han också mer än tidigare.

– Träningen har för mig varit en del av viktresan, för många viktväktare har det inte varit det. Men jag gillar att träna och gå till gymmet och köra spinningpass. Jag gillar till och med yoga som jag tyckte var flumflum för några år sedan.

Sex dagar i veckan går han till gymmet.

– Förut var det mest cardio, nu jobbar jag mer med vikter för att tona kroppen. Det är aldrig för sent för det!

Därför blir vi alltmer överviktiga – 5 skäl

Jonas Hallbergs tips för en hälsosam viktresa:

  • Bestäm dig. Alla måste lyssna till sig själva och göra det för sin egen skull.
  • Kör själv även om inte övriga familjen hakar på. (Man kan äta samma saker och få tips i Viktväktar-appen.)
  • Ät bara när du är hungrig. Innan Viktväktarna var jag så himla noga med att äta oavsett om jag var det eller inte. Frukost för att jag skulle, lunch vid lunchtid för att det skulle vara så … Nu lyssnar jag på kroppen istället.
  • Njut av känslan av att känna dig piggare och snyggare. Själv har jag just börjat bada i bara shorts, utan T-shirt för första gången på många år. Det ger mig motivation att vilja fortsätta.

Foto: Privat & Viktväktarna

Utvald läsning