BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Därför blir vi alltmer överviktiga – 5 skäl

14 apr, 2021 
anledningar till övervikt
Allt fler blir i dag överviktiga – och extrakilona kan vara riktigt svåra att bli av med. Brittiska dokumentären "Sanningen om fetma" tittar på skälen bakom våra viktproblem.
Annons
9 tips på bra frukostarBrand logo
9 tips på bra frukostar


Sjuklig övervikt är ett växande hälsoproblem i västvärlden och i dag klassas drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning som överviktiga eller feta, enligt Folkhälsomyndigheten. Problemet är dessutom snabbt ökande. Sedan 1995 har förekomsten av fetma i Sverige ökat med 86 procent och svår fetma med 158 procent.

Den brittiska dokumentären "Sanningen om fetma", som visas på SVT i veckan och finns att se på SVT Play, undersöker faktorerna som ligger bakom denna dramatiska ökning. I Storbritannien är övervikten ännu mer utbredd i Sverige och programledaren Calvin Bavin möter en rad olika experter för att kartlägga anledningarna bakom fetmaepidemin.


Här är 5 av de främsta skälen till vår växande övervikt:


1. Vi äter mer än vi tror

Forskning visar att vi tenderar att underskatta hur mycket vi faktiskt får i oss. I genomsnitt tror vi att vi äter ungefär 17 procent färre kalorier än vi gör. Vi tenderar också att överskatta hur mycket vi förbränner när vi tränar och tror till exempel att det är fritt fram att äta skräpmat eftersom vi varit på gymmet. Men i själva verket kan det krävas uppemot tre timmars träning för att förbränna exempelvis en pizza.

Annons

2. Vi är omringade av skräpmat

Förekomsten av snabbmatsställen har exploderat de senaste åren och utgör ständiga frestelser. Vart vi än går tenderar vi att vara omringade av lättillgänglig mat – tyvärr oftast av det onyttigare slaget. Snabbmat har nämligen i genomsnitt 65 procent mer energi än hemlagad mat. Studier pekar också på att personer som bor i områden med många snabbmatsställen löper dubbelt så stor risk att bli feta.

3. Vi äter för sent på kvällen

Våra kroppar är egentligen skapta för att äta dagens största mål mitt på dagen, när vi fortfarande har chans att förbränna energin vi får i oss. I dag äter de flesta istället dagens största måltid på kvällen – och fortsätter sedan gärna med snacks i tv-soffan. Detta påverkar midjemåttet negativt, då mat som äts sent på kvällen lättare lagras som fett.

4. Våra gener gör det svårare att gå ner i vikt

I tider då mat ibland var en bristvara gynnades de som bar på extra fettreserver som kroppen kunde ta av när det behövdes. Därför har fettlagrande gener haft en evolutionär fördel, något som i dag – när vi lever i ett överflöd av mat – snarare är en nackdel.

För de som har anlag för fetma kan det vara väldigt svårt att nå en hälsosam vikt. Om dina föräldrar och syskon lider av övervikt – och om du har svårt att tappa kilon trots att du drar ner på kalorierna eller motionerar mer – är det sannolikt generna som spökar.

Annons

5. Vår tarmflora har försämrats

Tarmfloran har blivit en snackis de senaste åren – och det med rätta. Våra tarmbakterier påverkar nämligen hälsan på en rad olika sätt, bland annat har de en inverkan på vår kroppsvikt. En rik tarmflora med många olika sorters bakterier är bäst om du vill ha ett sunt midjemått.

Och lyckligtvis går tarmfloran att påverka. Bästa sättet att öka mångfalden av bakterier i tarmen är att äta mer fibrer – och gärna olika typer av fibrer. Här kan du läsa mer om de olika typer av fibrer som hjälper dig att gå ner i vikt.


Foto: TT

Annons