Förbättra din hälsa – MåBra:s verktyg hjälper dig!

Gå ner i vikt med MåBra:s hälsoverktyg.

Må bättre med MåBra!

Skaffa koll på – och förbättra – din hälsostatus med hjälp av våra självtester, hälsoverktyg och program. Här har vi öppnat hela verktygslådan!

KOLL PÅ MIDJEMÅTTET.

Lite för rund? Gör vårt enkla mättestet och få svar direkt!

Vikten är inte hela sanningen. Det skadliga bukfettet syns inte alla gånger på vågen, där är mätmetoder en bättre metod för att avgöra hälsostatus. Här är tre metoder som ger dig omedelbara svar!

Bukhöjd

Ligg på rygg på ett hårt underlag med böjda knän. Håll en linjal bredvid magen, i linje med navelns placering. Utgå från golvet och mät antalet centimetrar från golv till navelns punkt. Håll inte andan, mät höjden vid en lätt utandning.

Bukhöjden ska helst vara under 20 centimeter för kvinnor och 22 centimeter för män.

Fördjupa dig: Så blir du av med det farliga bukfettet!

Bukomfång

Bukomfång är en tydligare term än midjemått. Det är alltså inte i midjan du ska mäta utan 2 cm nedanför naveln. Det är viktigt att måttbandet är vågrätt så att det inte halkar upp i svanken. Titta gärna i en spegel så att du ser att måttbandet är rätt placerat. Dra inte in magen, utan andas ut lätt så att du är avslappnad när du mäter.

Så här tolkar kvinnor resultatet:

Under 80 centimeter = Bra

Mellan 80-88 centimeter = OK, men se upp

Över 88 centimeter = Hälsorisk

Midja/höftkvot

Genom att räkna ut din midja/höftkvot och ditt bmi kan du få ytterligare kvitton på din hälsostatus. Läs hur du gör här:

Kolla ditt BMI och din midja/höfttkvot här!

Hur många kalorier är det i ett äpple?

Ett äpple: 65 kcal, 15 g kolhydrater, 0 g fett, 0 g protein – enligt MåBra:s kaloritabell!

Mätt din relativa fettprocent

BMI är ett sätt att räkna ut om du är överviktig eller ej, men det berättar inte hela sanningen. Därför har forskare tagit fram en ekvation för att räkna ut den relativa fettprocenten. Det kan du göra med vårt hälsoverktyg nedan!

>> Till Din relativa fettprocent

Koll på kalorierna!

MåBra:s recept gör det lite enklare att äta sunt. De har alltid en noga uträknad balans mellan så väl näring och smak som kaloriantal. Vill du veta mer om energiinehållet i våra vanligaste livsmedel? Då hittar du garanterat svaret i vår kaloritabell!

>> Till kaloritabellen

>> Till MåBra:s receptbank

Räkna ut ditt dagliga kaloribehov

Hur många kcal/dag behöver du för att hålla din nuvarande vikt – och vad krävs för att gå ner ett par kilo? Använd vår smarta kaloriberäknare för att se svaret!

>> Till kaloriberäknaren!

loparskor2

Hur mycket förbränner jag vid träning?

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

>> Till motionstabellen!

Bli fri från oro.

Gör det själv: Bli fri från oro – steg 1

Oro är vår värsta harmonistörare, men boten kan vara enkel. Här är den första av tre övningar som du kan arbeta med.

Till övningarna!

Utvald läsning