Artikeln innehåller reklamlänkar
BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Glöm 5:2! Så här ska du fasta för maxad hälsa

27 dec, 2019 
fasta bra för livslängden.
Vill du äta på ett sätt som dels hjälper dig hålla vikten, men också gynnar hälsan? Då är periodisk fasta något att testa – en ny studie visar nämligen att fasta kan motverka flera sjukdomar och hälsoproblem. Men du som hållit dig till 5:2 kanske vill tänka om.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur ska man äta för att må så bra som möjligt? Ja, den frågan försöker vi ständigt svara på – men det är inte lätt.

Vad de flesta nutritionister, forskare och läkare håller med om är att vi behöver få i oss bra råvaror med näring, mycket grönsaker, bra protein – och framförallt att vi inte ska äta mer än vi behöver.

Däremellan kan det skilja sig stort åt. Vissa experter förespråkar tre mål mat om dagen med mindre mellanmål emellan, för att hålla blodsockret på en jämn nivå över dagen. Andra menar att vi inte är gjorda för att ha ständig tillgång till mat, utan behöver ha längre perioders fasta för att fungera optimalt.

Motverkar cancer och fetma

Och de som är pro-fasta får nu mer vatten på sin kvarn efter en ny studie, som publicerats i New England Journal of Medicine. Enligt forskarna bakom studien kan fasta nämligen ge oss extra levnadsår.

Studiens huvudförfattare, Mark Mattsson, har studerat fasta i över 25 år, och själv ägnat sig åt periodisk fasta i tjugo. Han skriver i studien att det finns alltmer belägg för att fasta kan göra oss bättre på att hantera stress, minska förekomsten av sjukdomar som cancer och fetma, och därigenom ge längre liv.

Annons

Enligt Mattsson kan en fastediet inte bara förbättra blodsockerreglering och minska inflammationer i kroppen, utan dessutom gynna hjärnans hälsa, om man sammanfattar tidigare kliniska studier och studier på djur.

5:2-dieten är fortsatt populär. Här är vad du behöver veta om den!
5:2-dieten är fortsatt populär.

Växla fastemetoder

Men istället för att hålla sig till 5:2-metoden (äta som vanligt fem dagar i veckan, och bara äta 500 kcal två dagar) eller 16:8 (fasta 16 timmar om dygnet och ha ett ätfönster på 8 timmar) menar Mark Mattson att det är bättre att variera sina fasteperioder. Detta för att trigga kroppens anpassningsförmåga, som förr i tiden fick oss att klara oss flera dagar utan mat, och som får cellerna i kroppen att omvandla fett till energi.

Han vill också förtydliga att dieten inte är för alla, men att den som vill testa inte ska ge upp för lätt. Det kan ta upp till två veckor innan kroppen och hjärna ställt om sig till fasteläge och det är vanligt att känna sig trött och lättretlig till dess.

Annons

MåBra har tidigare skrivit om fördelarna med periodisk fasta – men även om de okända baksidorna, eftersom det ännu finns relativt lite forskning på området, särskilt kring effekterna på längre sikt. Bland annat finns en risk att dieten ska vara negativ för diabetiker och skulle kunna öka risken för gallsten. Läs på innan du påbörjar en ny diet, och prata med din läkare om du lider av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes!

Källa: NY Post, New England Journal of Medicine   Foto: TT

Läs mer:

6 smarta knep som underlättar fastedagarna

Viktcoachens provresultat efter 3 månader med 5:2

Så minskar du midjemåttet utan att äta mindre

ANNONS 5:2-special! Ny tidning ute nu!

5:2-specialtidning från MåBra

Köp den i ANNONS Aller Media-shop här!

Erbjudandet gäller inom Sverige och så långt lagret räcker!

Annons