5:2-dieten: Så funkar den populära metoden!

Keso och skinka är bra att äta vid 5:2-dieten.

Uppdaterad 24 juli 2019

Det här är 5:2-metoden:

Det här är 5:2-dieten
Slå på ljud

5:2 slog ner som en bomb för några år sedan och fick enorm uppmärksamhet. Dieten är fortsatt populär och ett av många sätt att tillämpa så kallad periodisk fasta. Den går ut på att du två dagar i veckan äter endast 500 kalorier som kvinna, 600 som man. På så sätt får du ett kaloriunderskott som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Övriga dagar äter du som vanligt.

5:2 passar dig som:

Inte vill förändra din kost helt, men kan tänka dig att göra det ett par dagar i veckan. Passar också dig som inte har problem med att vara hungrig, eftersom du ska klara dig på extremt få kalorier två dagar i veckan. 5:2 kan även vara bra för dig som vill slippa räkna kalorier dagligen, här räcker det med att du har koll de två fastedagarna.

5:2 passar inte:

Dig som gillar rutiner och behöver äta regelbundet varje dag.

Fördelar med 5:2:

Metoden kan skapa ett visst kostmedvetande och tillåter att man fortsätter med sin vanliga kost till stor del. När det gäller hälsofördelar med 5:2 har det kommit studier som visar att metoden kan vara ett bra sätt att sänka sitt kolesterol, vilket beror på en minskad belastning på insulinsystemet. Det gäller vid alla metoder där man drar ner på kalorierna. Likaså kan den vara bra ur viktminskningsynpunkt.

Nackdelar med 5:2:

Vissa kan uppleva trötthet de dagar man ligger extremt lågt i energiintag.

Att tänka på:

Välj proteinrik mat som mättar bra under dina fastedagar.

Så säger nutritionist Anki Sundin:

Alla sätt att skapa en medvetenhet kring sin kost är bra, och om det här är en metod som fungerar för dig i din vardag så kanske du har hittat ett sätt. Tänk bara på att säkerställa att du få i dig tillräckligt med näringsämnen. Här kan du ta hjälp av en leg dietist, näringsfysiolog eller påläst kostrådgivare.

Så ska du äta vid 5:2:

Ät smart på dina fastedagar. Välj mat som ger volym och mättar bra. Det gäller att inte bli för hungrig eller tappa allt för mycket energi. Du kan fördela dina 500–600 kalorier som du vill under dagen, lite utifrån hur just din kropp fungerar. Här är några förslag på bra mat under fastedagarna:

  • Ägg
  • Kyckling
  • Kalkon
  • Magert kött och fisk
  • Keso
  • Soppor av alla slag
  • Gröt
  • Bönor, ärter, linser
  • Grönsaker, såsom broccoli, blomkål och gröna bladgrönsaker

Undvik att äta det här:

Egentligen får du äta precis vad du vill, så länge du håller dig inom de 500 kalorierna. Försök även att inte överäta på dina ätardagar, då finns det en risk att du äter i kapp ditt kaloriunderskott.

Recept:

Läs mer:

Här kan du läsa allt om 5:2-dieten!
5:2-dieten: 6 smarta knep som underlättar fastedagarna!
Ny studie: Fasta kan förlänga ditt liv

Testa vår kurs:

 

Utvald läsning