BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Gå ner i vikt snabbt med 17-dagarsdieten!

05 apr, 2017 
17-dagarsdieten med MåBra
Vill du se snabba resultat på vågen? Här är allt om 17-dagarsdieten, en supermetod som håller vad den lovar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 tips på bra frukostarBrand logo
9 tips på bra frukostar

Uppdaterad 20 september 2019.

Den som påbörjar en diet vill se resultat direkt. Att rivstarta och snabbt få lön för mödan gör det lättare att hålla fast vid programmet och inte lika lätt gå upp i vikt på sikt, visar studier.

Den framgångsrika 17-dagarsdieten är en sådan diet. Beroende på din utgångsvikt utlovas ett kilotapp på mellan 4 och 5,5 kilo – på bara 17 dagar. Ju längre från målvikten du är vid starten, desto större kiloras kan du räkna med. Men det här inte bara en kvickfix för figuren där de tappade kilona snart är på plats igen efter programmets slut.

Den amerikanska läkaren Mike Moreno, som tagit fram programmet och skrivit boken ”17-dagarsdieten”, menar att det här är starten på en ny livsstil som man har kvar resten av livet. Dieten är enkel att följa och lätt att anpassa till vardagens rutiner.

Annons

3 faser till din drömvikt

Programmet är indelat i tre faser. Under den första, Accelerationsfasen, kan du tappa mer än fyra kilo. Nyckeln till viktminskningen är att få i gång förbränningen i kroppen. Det åstadkommer man dels genom kosten, dels genom att röra på sig mer. Under alla tre faserna motionerar man två pass à 17 minuter per dag. Det räcker med lätt motion som snabba promenader, cykling eller joggning. På matfronten gäller det att ladda med mängder av näring som i grönsaker, frukt och magert kött. Och helt utesluta tomma kalorier som i ohälsosam skräpmat.

Bort med bundet vatten

En viss del av kilona som försvinner under rivstarten kommer visserligen ”bara” att bestå av vatten. Men det är inget att fnysa åt. Eftersom dieten går ut på att man drar ner på kolhydratintaget gör sig kroppen av med lagrad vätska. Kolhydrater binder nämligen vätska vilket gör att man kan känna sig plufsig och svälld. När man utesluter exempelvis socker och vitt mjöl ur sin kost kommer de lagrade förråden av både vätska och kolhydrater att tömmas. För att minska på kroppsfettet behöver man, förutom att motionera och äta fett- och kolhydratsnålt, även äta mat som optimerar matsmältningen.

Annons

Maten som du äter ska kunna spjälkas, tas upp och omsättas av kroppen. Dessutom ska maten ge dig energi så att du orkar hålla dig aktiv. 17-dagarsdieten bygger på naturlig, näringsrik och nyttig mat – sådan mat som vi vet att vi borde äta men som vi kanske ändå inte får tillräckligt av. Med en sådan kost kan kroppen ta vara på det nyttiga och göra sig av med lagrat fett. Då kommer viktminskningen automatiskt.

Dra ner på kolhydrater – och kalorier

Den första fasen är ganska strikt och snål på både kalorier och kolhydrater. Men eftersom det bara handlar om 17 dagar är den lätt att följa. Under dietens nästkommande två faser, Aktiveringsfasen (17 dagar) och Stabiliseringsfasen (17 dagar), får du lätta på tyglarna och äta mer varierat. Då får du äta mer kolhydrater och fler kalorier.

Håll vikten långsiktigt

En fjärde nivå, Målfasen, finns också. Det är den som du lever efter i framtiden. Här är det viktigt att fortsätta med de nyttiga matvanorna som du har lagt dig till med och att motionera regelbundet. Det är också viktigt att du under den här fasen börjar unna dig lite mer av livets goda. En dag i veckan är fritt fram för ”fusk”. Då kan du äta pizza, godis eller vad du nu trånar efter. Regelbundna guldkanter behövs för att vardagsrutinerna ska kännas positiva.

Annons

För att aktivera och hålla i gång fettförbränningen måste maten ha en viss sammansättning av näringsämnen.

Så äter du enligt 17-dagarsdieten:

Klicka på respektive fas för att se din plan!

1. Accelerationsfasen

2. Aktiveringsfasen

3. Stabiliseringsfasen

4. Målnivån

De flesta klarar av att vara någorlunda disciplinerade i veckorna. Nyckeln till att hålla vikten är att inte hålla så stramt i tyglarna att man till sist tappar greppet och hemfaller åt de gamla vanorna. Därför är det viktigt att unna sig lite lyx ibland. Ta ledigt på helgerna! Självklart kan du inte äta obegränsat. Trimma in känslan att njuta lagom!

Text: Eva Boholm Foto: Thinkstock

...

Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springaBrand logo
Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springa

Läs mer:

Här är dieten som gav bäst resultat i ”Bästa dieten”

Maten du ska äta – och undvika – enligt den nordiska dieten

Dukan Diet: Guide till de olika faserna

Annons