Dr Mikaels smarta ner i vikt-råd: "Det är en forever-fix"

Doktor Mikael Sandström om att gå ner i vikt.
Det här är Doktor Mikael Sandström
1:25

Efter reklamen: Det här är Doktor Mikael Sandström

(1:25)

Slå på ljud

Programledaren Tilde de Paula Eby och läkaren Mikael Sandström ledde tidigare programmet ”Dr Mikael och Tilde” i TV4, där de pratade om hälsa och medicin och allt däromkring. I ett avsnitt pratade man om viktnedgång och doktor Mikael fick i uppdrag att förklara hur man ska planera för en hållbar och bestående viktnedgång om man vill gå ner i vikt.

– Nu hade väl alla hoppats på ”Mikaels quick fix”, och den finns inte. Det här är mer en ”slow fix”, eller en ”forever fix”, säger han i avsnittet.

10 saker fetmaexperterna önskar att du visste om viktnedgång

Han menar att den som vill ha ett hållbart resultat kommer att lyckas bättre på det här viset, jämfört med att kasta sig på en trendig diet och ”rasa i vikt” snabbt – för att sedan lägga på sig allt igen.

Han rekommenderar SMART-metoden:

Det här är SMART-metoden

Specifikt: Formulera ett konkret mål. I stället för att exempelvis säga att du ska spara pengar till en resa, bestäm att du ska lägga undan 500 kr i månaden till en resa. Tydligt och konkret.

Mätbart: För att lättare veta när du har nått målet – och i vilken riktning du är på väg – är det viktigt att det är mätbart. I stället för ”bättre kondition”, bestäm att du ska kunna gå uppför alla trappor på jobbet utan att bli andfådd. Eller orka springa 5 kilometer när året är slut.

Attraktivt: Du måste ha ett mål som du verkligen vill uppnå, som känns angeläget. Det är jätteviktigt för motivationen. Hitta din ”morot”, som gör att du verkligen vill genomföra den här förändringen. Du kanske vill gå ner i vikt för att få bättre ork eller mindre värk i knäna, till exempel. Doktor Mikael väljer att istället kalla denna punkten ”Allmänt känt” – för om du delar med dig av dina mål till omgivningen kommer din motivation att nå dem troligtvis att öka.

Dr Michael Mosleys tips för att hålla hälsosam vikt – hela livet

Realistiskt: Hitta ett mål som är rimligt, som verkligen går att uppnå. Du kanske vill springa ett maraton, men är det rimligt just i år? Det kanske är bättre att springa en halvmara? Men sikta heller inte för lågt, du ska ha en utmaning framför dig.

Tidsbestämt: Bestäm ett start- och ett slutdatum. Lägg gärna in delmål också. Försök även tänka ut när du ska jobba mot ditt mål, till exempel träna på gymmet på måndagar och onsdagar efter jobbet.

Konkret och mätbart mål är det bästa

SMART-metoden är välkänd och anses vara effektiv för dig som vill göra en förändring. Hemligheten är att den hjälper dig att specificera och konkretisera det du vill uppnå. Ditt mål ska gärna uppfylla alla kriterier här nedan.

Intuitivt ätande: Allt du vill veta om att äta på känsla

– Den som bestämmer sig lite rakt upp och ner brukar vara mindre benägen att nå sitt mål, jämfört med en person som gör ett lite mer genomtänkt val och involverar andra. Man kanske berättar för familjen att man planerar att gå ner i vikt, till exempel. Allra bäst är det om ett mål är SMART, det vill säga konkret och mätbart, säger Per Carlbring är professor i klinisk psykologi, till MåBra i en tidigare intervju.

Men räkna inte med att det kommer vara en dans på rosor alla dagar – bakslag är en naturlig del av förändringen.

– Önskan att lyckas måste vara större än rädslan att misslyckas, avslutar tv-läkaren klippet.

Se hela inslaget med doktor Mikael och Tilde de Paula Eby här:

Foto: TV4, TT

Läs mer:

Dr Mikael smittad av corona – i samband med Let’s Dance

Dr Mikael Sandström: Det här ska du göra om du har artros

Dr Mikael: Då ska du söka hjälp för din andnöd

Utvald läsning