Det här gör stress med din förbränning

Hur stressad du känner dig har en direkt koppling till hur snabbt din kropp förbränner dagens måltider, avslöjar en amerikansk studie. Det har länge varit känt att höga stressnivåer kan leda till övervikt, men forskare vid Ohio State University har nu lyckats visa hur det går till.

I undersökningen deltog 58 kvinnor, med en snittålder på 53 år, som först fick svara på frågor kring stress och sedan äta en stor måltid. Efteråt mättes deras förbränning och forskarna kunde konstatera att de stressade kvinnorna brände i genomsnitt 104 färre kalorier under de 7 timmarna efter måltiden. Både fettförbränningen och kaloriförbrukningen gick ner, medan insulinnivåerna steg. Långvarig stress skulle därför kunna motsvara en viktökning på nästan 5 kilo per år, enligt forskarna.

Det var inte enbart ett högt tempo på jobbet som påverkade förbränningen, utan även stressande händelser i form av konflikter med vänner, problem med barnen och gräl med partners. Sådana händelser kan vara svåra att undvika, men om vi är medvetna om att kroppen bränner fett långsammare vid stress kan vi motverka viktuppgång genom att välja extra hälsosam mat sådana dagar, tipsar forskarna.

5 tecken på att du stressar för mycket

halsostress

Är du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen!

Läs mer: 5 tecken på att du stressar för mycket

Bli av med stressen – gå ut i naturen

Heart-shape for the nature.

Allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar och intresset för hur man ska varva ned är större än någonsin. Ett enkelt sätt att klara av vardagsstressen är att vara i naturen!

Läs mer: Bli av med stressen – gå ut i naturen