Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

5 tecken på att du stressar för mycket

24 aug, 2017 
Är du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss stressar ibland, och det behöver inte vara negativt. Om du däremot hamnar i ett mönster där stress tar över vardagen under en längre period, kan det vara dags att se upp och försöka ändra på din livsstil.

Här är fem tecken på att du lever ett för stressigt liv, och borde ge dig själv tid för avslappning och lite lugn och ro:

1. Magproblem

Ett första tecken på att du stressar för mycket är ofta att du får problem med magen. Magkatarr, diarré eller förstoppning är vanliga tecken på att din kropp är stressad. Bästa tipset för att bli bättre i magen är förstås att varva ner, men en smart quick fix är att gå ut och springa – det ger en endorfinboost som hjälper till att lugna både dig och magen.

Läs mer: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

2. Du tappar hår

Tre till sex månader efter en väldigt stressig period kan det hända att du börjar tappa mer hår än normalt. Det beror på att stress bidrar till att kroppen utsöndrar höga nivåer av androgener, en sorts hormon som stör hårsäckarna och kan orsaka tillfälligt håravfall. I efterhand går det inte att göra så mycket åt det, men boosta håret som sitter kvar genom att äta hälsosam kost med mycket vitaminer.

Annons

Läs mer: Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

3. Finnar och dålig hy

Precis som håret är också hyn känslig för högre doser än normalt av androgener, och akne kan blomma ut. Botemedlet är förstås att bryta stressmönstret, men att undvika crèmer och smink som täpper till porerna hjälper också till på traven.

Läs mer: Storstäda sminkboxen – stoppa bakterierna

4. Ryggont

När vi stressar gör sig kroppen redo för att fly från en farlig situation. Pulsen och blodtrycket höjs, och stresshormonerna som utsöndras i kroppen får musklerna att spänna sig. Stressar du ofta kan det leda till muskelvärk och –knutor, särskilt i kombination med att du sitter stilla vid ett skrivbord om dagarna. Träning och stretch är bästa medicinen mot värkande muskler – bryt gärna arbetspasset och rör på dig några minuter mitt på dagen.

Läs mer: Ryggont? Två metoder som funkar!

5. Utslag och eksem

Långvarig stress stör immunförsvaret, och kan göra din hud känsligare och mer mottaglig för infektioner. En mild och mjukgörande crème kan hjälpa till att lugna huden tills du själv lugnat ner dig.

Läs mer: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Källa: Women´s health

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Annons