Bär du på övervikt? Det kan vara din pappas fel

Om du är överviktig kan det ha att göra med att du fått pappas gener!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi har fettceller i kroppen som kan delas in i brunt fett och vitt fett. Det vita är det som anses vara den farliga typen av fett, som lägger sig runt mage, organ och lår och som har störst inverkan för att utveckla metabola sjukdomar. Det bruna fettet är det som bränner fett för att skapa värme och har stor påverkan på vår förbränning.

Nu har danska och tyska forskare upptäckt att det kan finnas genetiska kopplingar mellan hur mycket av de olika fettgrupperna vi har – framförallt i en gen som kallas H19. Den nya studien, som publicerats i Nature Communications, är utförd på möss och därför kan inte resultaten helt appliceras på människor än.

Läs också: Forskare: Det som får kroppen att bränna mer fett!

Men vad man kunde se var att H19-genen tycks ha skyddande effekter mot fetma och övervikt – och därför i längden mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancertyper bland annat.

Genen ingår i den enda procenten av våra gener som är så kallade ”monoallelic genes” – de flesta av våra gener består av alleler från både mamma och pappa, men de ”monoallela” får vi alltså från antingen mamma ELLER pappa.

Läs också: Rätt fett gör bukfetma mindre farligt 

Det forskarna nu kunde se var att de möss som fått sin H19-gen från sin pappa var de som i större utsträckning utvecklade vit fettvävnad – medan de som fått genen från sin mamma i första hand utvecklande brunt fett.

Och forskarna är mycket nöjda över sina resultat, då man tror att det kan leda till bättre metoder mot fetma och övervikt i framtiden. För även om den här studien främst gjordes på möss, så utförde man även tester på biopsier från 169 normalviktiga och överviktiga frivilliga personer, och kunde även där se samma mönster för genstyrning som hos mössen.

Källor: Science Daily, Nature Communications  Foto: IBL

Dela på: