7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning

För att gå ner i vikt är den vanligaste rekommendationen att dra ner på kalorierna. Problemet är bara att kroppen efter en tid anpassar sig efter det lägre kaloriintaget och svarar med att skruva ner sin förbränningstakt – vilket gör att viktnedgången börjar plana ut.

Den brittiska läkaren och viktspecialisten Dr Caroline Schreeve har introducerat begreppet ”negativa kalorier”, livsmedel som gör att kroppen förbränner fler kalorier under arbetet med att bryta ner maten – än vad maten faktiskt innehåller. I sin bok ”Ät rätt – bränn fett: Smalare på 14 dagar” tipsar hon om hur du kan göra för att sätta fart på fettförbränningen:

1. Drick minst 8 glas vatten om dagen
Undvik uttorkning, som saktar ner förbränningen, genom att dricka mycket vatten varje dag. Både vanligt kranvatten och bubbelvatten funkar. Lägg gärna citron i vattnet, eller drick det varmt med ingefära i. Här får du fler tips på drycker som boostar förbränningen!

2. Sprid ut fettkonsumtionen över dagen

Överviktiga personer blir mer hungriga av att äta mycket fett på en och samma gång, skriver Dr Caroline Shreeve. Ät hellre lite fett i varje måltid än stora mängder vid ett och samma tillfälle. Du ska dock inte vara rätt för att äta fett; vissa fettsorter har till och med visat sig sänka ditt blodsocker och förbättra effekten av din träning.

3. Dela upp kaloriintaget på flera mål

Håll igång förbränningen genom att äta små, regelbundna måltider. Det gör också att du slipper bli vrålhungrig, vilket lätt gör att du överäter. Sikta på att äta något ungefär var tredje timme.

4. Ät negativ kalorimat dagligen

Den negativa kalorimaten skyndar på fettförbränningen genom att förbruka fler kalorier än den tillför. Här kan du läsa om vilka livsmedel som är med på listan.

5. Drick kaffe och te

Framför allt kaffe – men även te – sätter fart på fettförbränningen. Te har dessutom visat sig ge en rad hälsofördelar, läs mer om dem här.

6. Krydda ordentligt

Kryddor – ju starkare, desto bättre! – ger förbränningen en rejäl kick och sätter dessutom mer smak på din mat. Chili, cayennepeppar och stark senap är smarta val.

7.  Rör på kroppen

Bäst av allt är givetvis att motionera regelbundet. Både vardagsmotion och mer pulshöjande fysisk träning ger god effekt på förbränningen. Kroppen bränner mer av själva träningen i sig – och i upp till 18 timmar efteråt! – plus att den ökade muskelmassan du får snabbar på din grundförbränning.

Vill du veta hur många kalorier du bränner genom olika typer av träning kan du kolla in vår populära motionstabell!

 

Koll på kalorierna!

Hur många kcal per dag bör jag äta? Få en snabb överblick via vår kalorikalkylator!

Räkna ut ditt kaloribehov
  Kvinna
  Man
  * kg
  * år
  * cm
  *
  Beräkna
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com

   

  LÄS MER:

  Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

  Gå ner i vikt med fettbrännardieten!

  Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

  Läs mer: Gå ner i vikt med fettbrännardieten

   

  Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

  maten-som-gor-dig-yngra

  Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

  Läs mer: Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

   

  Fettbrännardieten: Här är din matplan!

  ifd-kost

  Läs mer: Fettbrännardieten: Här är din matplan!

   

  Utvald läsning