Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

De 8 viktiga fetterna som är bra för figuren

22 sep, 2014 
Du behöver inte vara rädd för att äta fett – men se till att välja rätt sort! Här är 8 viktiga fetter som hjälper dig att gå ner i vikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att det finns bättre och sämre fettsorter vet du naturligtvis redan. Men visste du att det finns hela 8 olika oljor och fettsyror din kropp behöver för optimalt välmående och ett hälsosamt BMI-värde? Här listar vi alla de nyttiga fetterna!

 

1. Omega-3
Kanske den mest kända av fettsyrorna – och inte undra på! Omega-3 kan både motverka depression och PMS, främja ett hälsosamt midjemått och förbättra hjärthälsan. Det populära chiafröet är proppfullt av den sunda fettsyran. Här hittar du våra bästa chiarecept – från bröd till chiapudding!

2. Pinjeolja

Pinjenötsoljan har visat sig sänka aptiten och göra att du känner dig mättare. Läs mer om det här!

3. Hampaolja

Oljan, som även kallas hampfröolja, utvinns ur hampafrön och säljs främst i hälsokostaffärer. Förutom att vara rik på omega-3 innehåller den en hel del E-vitamin och antioxidanter.

4.  Konjugerad linolsyra

Den  konjugerade linolsyran, också känd under förkortningen CLA, verkar öka fettförbränningen och förbättra kroppens förmåga att bygga muskler vid träning. Fettsyran finns som kosttillskott, men även naturligt i bland annat kött och mjölk.

Annons

5. Rapsolja

Rapsoljan passar perfekt i matlagning på grund av sin milda smak och har även visat sig ha positiv inverkan på blodsockret. Diabetiker bör därför se till att få i sig rapsolja, men den har välgörande effekter för alla.

6. Fiskolja
Fiskoljan (ej att förväxla med fiskleverolja) utvinns ur feta fiskar som sill, makrill, lax och sardiner. Även denna olja har visat sig öka effekten av styrketräning och dessutom motverka kroppens åldrande.

7. Kokosolja

Kokosnöten har fått ett rejält uppsving på sistone – alla pratar om kokosvatten och kokosolja.  Oljan har bland annat visat sig minska fettet på magen hos överviktiga kvinnor. Läs mer om det här!

8. Linfröolja

Linfröoljan sänker blodtrycket, minskar kolesterolnivåerna och har visat sig ge inflammationshämmande effekter. Testa gärna vårt recpept på rawfoodkex med linfrön!

 

LÄS MER:

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

 

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena sockerbomberna.

Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Källor: Women’s Health Magazine & Food Technology

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons