5:2-succé: Så tappade jag 17 kilo!

Birgitta gick ner med 5:2 dieten.

För Birgitta Holwaster från Sorunda har mat alltid varit en stor del av livet.

– Jag och min man har fyra barn och bor på en gård på landet. Ofta har det varit fullt hus med alla barn och deras kompisar. Jag älskar mat och har alltid lagat mycket mat till alla.

Kilona smög sig på efter alla graviditeter, och när de andra i familjen ätit färdigt åt Birgitta ofta upp maten som blev kvar.

– Jag kände mig aldrig riktigt mätt. Det har varit jobbigt, särskilt på tillställningar när alla andra sa att de var mätta och jag fortfarande var hungrig. Då kändes det lite pinsamt att ta om en gång till.

Till slut visade vågen 103 kilo.

– När man kommer upp så mycket i vikt vill man inte se de hemska siffrorna. Man skäms över sig själv och att man låtit det bli på det viset, säger Birgitta.

– Jag hade provat att banta på alla sätt och vis, men ingenting fungerade för mig. Jag tappade några kilon, men gick alltid upp dem igen.

5:2 dieten gav resultat

Men sedan kom vändningen. I juli förra året började hon äta enligt 5:2-metoden. Hon följde dieten strikt och fastade varje måndag och torsdag, utan undantag.

– Till min häpnad började jag gå ner i vikt. Inte mycket i början, men jag kände hur det gav resultat.

Under hösten åkte Birgitta och hennes man på en lång husbilsresa till Portugal. Hon fortsatte äta enligt 5:2 hela semestern.

– När jag kom hem visade vågen minus sex kilo! Jag blev så paff och så glad! Så jag bestämde mig för att fortsätta.

Promenader varje dag

Nu har Birgitta lyckats gå ner hela 17 kilo, och väger i dag 86. Målet är att komma ner under 80 kilo. Förutom att ändra sina matvanor har hon börjat med promenader. Varje vardag går hon nästan en halvmil.

Under fastedagarna äter hon frukost som vanligt; en tallrik lättfil, ett ägg, kaffe och en smörgås. Sammanlagt blir det ungefär 360 kalorier.

– Resten av dagen dricker jag te, kaffe och vatten. Och känner jag mig riktigt hungrig tar jag ett äpple. Jag är stenhård under fastedagarna och fuskar inte!

Trots att Birgitta tappat så många kilon och nu känner sig mycket smidigare än innan, är inte viktnedgången det hon uppskattar mest.

– Det absolut bästa är att jag har hittat min mättnadskänsla. Det är en underbar känsla, och det är det som gläder mig allra, allra mest. Nu gör jag matlådor till min man av maten jag inte äter!

AV: Linnea Bjärle

BILD: privat

Läs mer:

Allt du vill veta om 5:2 och fasta

Här är hälsoriskerna med low carb-dieter

Världens bästa dieter – enligt experterna