Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Här är hälsoriskerna med low carb-dieter

02 sep, 2017 
Atkins, LCHF och Dukan är exempel på populära low carb-dieter, där kolhydrater är mer eller mindre bannlysta. Allt fler svenskar anammar metoden för att tappa sina extrakilon på ett effektivt sätt. Men dieterna har sina baksidor menar forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En brittisk undersökning visar att konsekvenserna av en allt för kolhydratsfattig diet är många och varierande. Dålig andedräkt, en biverkning av det lindrigare slaget, är en av dem. Enligt studien drabbar detta omkring 25 procent av dieternas anhängare.

Andra trista konsekvenser (antalet som upplevt symtom inom parantes):

Trötthetsymtom (24 procent)

Förstoppning (23 procent)

Orolig mage (22 procent)

Dåligt humör (15 procent)

25 procent av de tillfrågade uppgav också att de känt sig hungriga under de inledande faserna i respektive kosthållning.

Svårt att hålla vikten

12 procent av de tillfrågade angav att de gick upp allting efter att ha slutat med dieten, medan 5 procent säger att de ökade några kilon över ursprungsvikten.

– Kolhydrater är inte kroppens värsta fiende, inte ens för den som vill gå ner i vikt. Det är en bra och fettsnål energikälla. Särskilt fullkornsprodukter som ger en långvarig mättnadskänsla, ofta har lågt GI och innehåller vitaminerna E och B. Du får också viktiga mineraler och antioxidanter på köpet, säger dietisten Sarah Schenker till tidningen Female First.

Annons

Hon oroas över den ökade kolhydratshysterin och menar att en kost helt utan kolhydrater på sikt kan skada kroppen.

Källa: Female First 

Hur gör du? Skippar du kolhydrater helt eller delvis för att påverka din vikt? Vilka är i så fall dina negativa/positiva upplevelser? Kommentera gärna artikeln och berätta!

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

 

Läs också: 

10 tips för att äta mindre kolhydrater

Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

RS-dieten: Bränn fett med kolhydrater!

 

Annons