Världens bästa dieter – enligt experterna

Bästa dieten för att gå ner i vikt.

Varje år utser en amerikansk expertpanel bestående av specialistläkare inom bland annat viktminskning, diabetes och nutrition ut världens bästa dieter. Panelen tittar på hur effektiva de olika dieterna är när det gäller olika hälsofaktorer, som att sänka blodsockret, vikten och risken för hjärtsjukdom. Man tar också hänsyn till hur lätta dieterna är att följa och vilken effekt de har på lång sikt. Här är vinnarna!

 

Bästa dieterna totalt sett: 

  1. DASH. Namnet står för Dietary Approaches to Stop Hypertension – och dietens primära mål är att förebygga högt blodtryck. Den anses också minska vikten. Kosten består av mycket fiberrika fullkornsprodukter samt grönsaker och frukt med mycket kalium, kalcium och magnesium. Däremot håller man igen på salt och mättat fett.
  2.  Medelhavskosten. Kosten anses vara särskilt bra för hälsan men används även för viktnedgång. Mycket grönsaker, frukt, nötter, olivolja, baljväxter och fisk ingår. Rött vin i måttliga mängder är tillåtet. Man minskar dock på smör, mjölk, rött kött, chark, godis och vitt bröd.
  3. MIND står för Mediterranian-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay och är en kombination av DASH och Medelhavskosten. Syftet med dieten är främst att hålla hjärnan frisk länge och förebygga alzheimers. Bullar, kakor, friterat, rött kött, smör, ost och hårt margarin är ett no-no, istället ska man äta mycket magert protein, gröna bladgrönsaker, blåbär, nötter, olivolja, bönor och fullkornsprodukter.

 

Några andra vinnare är:

Bästa dieten för viktminskning: Viktväktarna.

Bästa dieten för snabb viktminskning: Här utsågs två vinnare – Viktväktarna och HMR, Human Management Resources,  som är en diet där man ersätter måltiderna med pulvershakes och färdiga måltider som liknar de Viktväktarna säljer. Man äter också mycket grönsaker och frukt samt jobbar med beteendeförändring.

Bästa dieten för hjärtat: DASH och Ornish Diet, där man begränsar den totala fettkonsumtionen till 10 procent av de dagliga kalorierna och motionerar mycket.

Dieten som är lättast att följa: Jämnt lopp mellan Medelhavsdieten, MIND, Viktväktarna och The Fertility Diet, där man ska boosta fertiliteten med en kost bestående av mycket växtbaserat protein.

Läs också: Här är bästa dieten för vikt och hälsa

 

Och här är de tre sämsta dieterna:

  1. Whole30 som är en metod för viktminskning där man undviker baljväxter, alla sädesslag, socker, mejeriprodukter, processad mat och alkohol i en månads tid.
  2.  Dukan Diet  där man begränsar intaget av kolhydrater och istället äter mycket protein.
  3. Stenålderskosten/paleo, där man ska undvika i stort sett samma mat som i Whole30-dieten – fast för alltid.

Källor: US News and World Report, webmed.com

Foto: Thinkstock

 

Prova på kursen Bränn Fett!

brann-fett-kurs

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning – och fortsätt sedan viktraset i det tempo du själv vill! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Baserat på den hyllade fettbrännardieten har vi komponerat färdiga veckomenyer för effektivt viktnedgång. Du äter god och varierande kost, med nyckelingredienser som boostar din förbränning. Veckomenyerna finns som rivstartsvariant, med färre kalorier för snabbare vikttapp, och i 2-veckorsvarianter för ett effektivt, men lagom tempo. Dessutom får du en ”supersnabb” version, där du hittar tips och enkla restriktioner men slipper följa fasta menyer.

I Bränn Fett ingår också en träningsvideo Leila Söderholm, personlig tränare som bland annat bloggar på mabra.com. I guiden delar hon med sig av övningar som vrider upp din fettförbränning till max!

leila

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

 

 

Redaktionens tips