Världens bästa dieter – enligt experterna

Bästa dieten för att gå ner i vikt.

Varje år utser en amerikansk expertpanel bestående av specialistläkare inom bland annat viktminskning, diabetes och nutrition ut världens bästa dieter. Panelen tittar på hur effektiva de olika dieterna är när det gäller olika hälsofaktorer, som att sänka blodsockret, vikten och risken för hjärtsjukdom. Man tar också hänsyn till hur lätta dieterna är att följa och vilken effekt de har på lång sikt. Här är vinnarna!

Bästa dieterna totalt sett:

  1. DASH. Namnet står för Dietary Approaches to Stop Hypertension – och dietens primära mål är att förebygga högt blodtryck. Den anses också minska vikten. Kosten består av mycket fiberrika fullkornsprodukter samt grönsaker och frukt med mycket kalium, kalcium och magnesium. Däremot håller man igen på salt och mättat fett.
  2. Medelhavskosten. Kosten anses vara särskilt bra för hälsan men används även för viktnedgång. Mycket grönsaker, frukt, nötter, olivolja, baljväxter och fisk ingår. Rött vin i måttliga mängder är tillåtet. Man minskar dock på smör, mjölk, rött kött, chark, godis och vitt bröd.
  3. MIND står för Mediterranian-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay och är en kombination av DASH och Medelhavskosten. Syftet med dieten är främst att hålla hjärnan frisk länge och förebygga alzheimers. Bullar, kakor, friterat, rött kött, smör, ost och hårt margarin är ett no-no, istället ska man äta mycket magert protein, gröna bladgrönsaker, blåbär, nötter, olivolja, bönor och fullkornsprodukter.

Några andra vinnare är:

Bästa dieten för viktminskning: Viktväktarna.

Bästa dieten för snabb viktminskning: Här utsågs två vinnare – Viktväktarna och HMR, Human Management Resources, som är en diet där man ersätter måltiderna med pulvershakes och färdiga måltider som liknar de Viktväktarna säljer. Man äter också mycket grönsaker och frukt samt jobbar med beteendeförändring.

Bästa dieten för hjärtat: DASH och Ornish Diet, där man begränsar den totala fettkonsumtionen till 10 procent av de dagliga kalorierna och motionerar mycket.

Dieten som är lättast att följa: Jämnt lopp mellan Medelhavsdieten, MIND, Viktväktarna och The Fertility Diet, där man ska boosta fertiliteten med en kost bestående av mycket växtbaserat protein.

Läs också: Här är bästa dieten för vikt och hälsa

Och här är de tre sämsta dieterna:

  1. Whole30 som är en metod för viktminskning där man undviker baljväxter, alla sädesslag, socker, mejeriprodukter, processad mat och alkohol i en månads tid.
  2. Dukan Diet där man begränsar intaget av kolhydrater och istället äter mycket protein.
  3. Stenålderskosten/paleo, där man ska undvika i stort sett samma mat som i Whole30-dieten – fast för alltid.

Källor: US News and World Report, webmed.com

Foto: Thinkstock

Utvald läsning