5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

Gå ner i vikt även om vågen står still

När man gör en hälsoförändring vill man gärna kunna mäta sina resultat på olika sätt. Vågen är oftast den vanligaste när man har som mål att gå ner i vikt. Men ibland kan de där siffrorna på vågen skapa små hjärnspöken som får dig att ifrågasätta om det ens skett någon förändring över huvud taget. Lyckligtvis så finns det andra sätt att mäta dina framsteg. Vi listar några tecken som visar att du är på rätt väg (och varje punkt är en vinst i sig!).

TV: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still
1:08

Efter reklamen: TV: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

(1:08)

Slå på ljud

5 tecken på att du kommit i form trots att vågen står still

1. Ditt sug efter skräpmat har minskat

När du (och din kropp) väl har anpassat sig till den nya hälsosamma dieten är suget efter socker och bearbetade livsmedel oftast inte lika starkt som innan. Din kropp blir också bättre på att längta efter hälsosam mat snarare än en bit choklad när du väl blir hungrig. Och bara att du har tyglat ditt sockersug är en stor vinst för dig – och ditt midjemått!

2. Du lyfter tyngre på gymmet

Du har äntligen börjat lyfta lite vikter – eller börjat träna med kroppsvikt. Härligt! I början kan man ofta se väldigt tydliga framsteg i att man kan börja göra övningarna med kroppsvikt svårare eller att man utan problem kan välja en tyngre hantel. Men efter ett tag planas den kurvan ut en aning och du kan känna dig lite ”fast” på samma vikt under en längre tid. Oroa inte, du sker fortfarande framsteg om du fortsatt håller i din nya träningsrutin. Du kanske inte märker det lika snabbt som tidigare med det gör skillnad och efter ett tag greppar du ett par tyngre hantlar utan att ens tänka på det.

3. Du känner dig mer utvilad

Att träna ökar inte bara din energi under dagen – den förbättrar även din sömnkvalitet. Forskare har funnit att när människor med sömnproblem får ett långvarigt träningsprogram, tenderar de att somna snabbare samt sova längre och djupare än de gjorde innan de började träna.

4. Din aptit förändras

Om din nya hälsoförändring har gjort dig till en gymråtta kan detta även påverka din aptit. Kanske upplever du att du är hungrigare är vanligt eller så kanske aptiten gått ner en aning. Motion kan faktiskt ha båda effekterna: Vissa människor upplever en minskad aptit, medan andra längtar efter mer mat. Om ditt slutmål är att gå ner i vikt kan det kännas frustrerande att aptiten har ökat men det är bara kroppens sätt att orka med den nya träningen och för att fortsätta bränna kalorier.

5. Dina jeans sitter annorlunda

Att fokusera på hur kläderna sitter är ett bra mått för de flesta människor att se om kroppen har ändrats. Men bara för att man har tagit tag i mat och träning så behöver inte det betyda att alla byxor nu kommer sitta lösa – det kan faktiskt vara tvärtom. Om till exempel tränat ben lite extra är det inte konstigt att byxorna stramar på vissa ställen – du har nu fått nya muskler som kräver lite extra plats i brallorna. Kanske upplever du också att klädselplaggen sitter lite snyggare nu än innan?

Borde man väga sig eller inte?

Det är helt upp till dig om du triggas eller motiveras av att hålla koll på vågen. Det finns viss forskning som menar att människor som väger sig regelbundet tenderar att gå ner mer i vikt än de som inte väger sig alls. Men man kan samtidigt konstatera att vågen inte avslöjar alla dina framsteg.

Källa: Health Foto: TT

Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning
1:27

Efter reklamen: Se också: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning

(1:27)

Slå på ljud

Läs mer:

5 orsaker att du går upp i vikt när du börjar äta sunt

5 maträtter du kan göra nyttigare genom att byta ut EN ingrediens

Hemligheten bakom att lyckas hålla vikten – hela livet

Utvald läsning