5 maträtter du kan göra nyttigare genom att byta ut EN ingrediens

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

1. Pasta med krämig räksås

Gör den hälsosam: Byt ut pastan mot bönpasta. Fördelar: Till skillnad från vetepasta som är gjort på vetemjöl är bönpasta gjord på sojabönor eller kikärtor. Genom att byta ut vetepastan mot bönpasta får du ett högre proteinintag, fler mättande fiber och slipper att bli dåsig efter någon timme. Det bästa? Det smakar i stort sett likadant!

Recept på krämig pasta med räkor hittar du här

2. Tacopaj

Gör den hälsosam: Byt ut botten mot en egengjord på mandelmjöl, ägg, parmesan och smör. Fördelar: Många av oss äter för lite protein men med en tacobotten gjord på ingredienserna ovan får du i dig fullvärdigt protein från flera källor. Protein är livsviktigt för oss och är bland annat musklernas byggstenar men hjälper även hår, hud och naglar.

Recept på glutenfri pajdeg med mandelmjöl hittar du här

Korgbröd med fyra sädesslag.

3. Ciabatta och andra brödsorter

Gör den hälsosam: Välj bröd gjort på surdeg. Fördelar: Bröd med vetemjöl som första ingrediens ger varken en långvarig mättnad eller några hälsovinster. Men de flesta av oss vill ändå njuta av en nybakat bröd då och då. Genom att byta ut mjölbrödet till surdegsbröd får du ett jämnare blodsocker och en längre mättnad. Detta beror på att pH-värdet är lägre i en surdeg och gör att våra lättare kan ta upp näringsämnena i brödet.

Recept på surdegsbröd hittar du här

4. Färdigfriterad potatis eller pommes frites

Gör den hälsosam: Ugnsrosta egenskivade pommes frites av sötpotatis, majsolja samt joderat salt. Fördelar: Här finns det flera hälsovinster att hämta. Genom att ugnsrosta potatisen själv istället för att köpa färdigfriterat undviker du de dåliga oljorna och kan själv välja mängden salt. Sötpotatis är till skillnad från potatis en ört och innehåller fler näringsämnen än den vanliga potatisen. Jod är livsviktigt för sköldkörteln – men det behövs bara lite grann!

Recept på krispiga sötpotatis pommes hittar du här

Superfräsch fruktsallad med lime, mynta och bär signerad MåBra:s bloggare Supermat.

5. Fruktsallad med vaniljkesella

Gör den hälsosam: Bär med lättvispad grädde. Fördelar: Det är lätt att tro att vaniljkesella är ett nyttigt mellanmål men i själva verket innehåller det massor av socker. Frukt innehåller förvisso vitaminer och fiber men har en stor mängd fruktsocker som kan påverka oss på flera sätt, bland annat genom ett ökat sötsug. De största fruktbovarna är gröna vindruvor, banan och mango. Genom att istället välja bär får du samma näringsvinst men till betydligt lägre sockermängd. Byt samtidigt ut vaniljkesellan till en liten klick osötad grädde som inte påverkar blodsockret på samma sätt.

Recept på regnbågsfruktsallad med färgstarka frukter och bär hittar du här

Foto: TT

Läs mer:

Lista: 19 livsmedel att byta ut när du vill äta nyttigare

19 livsmedel du kan byta ut mot nyttigare alternativ

3 frukter att byta ut – om du vill gå ner i vikt

Redaktionens tips
Dela på: