BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5 oväntade faktorer som bromsar din fettförbränning

05 nov, 2014 
Detta ska du tänka på om du vill gå ner i vikt.
Går både ork och viktnedgång på sparlåga? Då kan det vara såväl mat- som livsvanor som sätter käppar i hjulet utan att du tänker på det. Här är fem otippade orsaker som kan sakta ner förbränningstakten!
Annons

Du dricker för lite vatten

Alla kroppsliga aktiviteter behöver vatten i någon mån för att fungera optimalt – även det metaboliska systemet. Om du är uttorkad svarar kroppen med att gå på sparlåga och du kan bränna upp till 2 % färre kalorier än vanligt, visar en studie från University of Utah.

LÄS MER:

Drycken som boostar förbränningen

 

Du stressar för mycket

Höga stressnivåer gör att kroppen bränner fett långsammare, visar en studie från 2014. Drygt 100 kalorier mindre förbränner din kropp under en 7-timmarsperiod när du varit stressad, enligt studien. Det kan leda till en viktökning på 5 kilo per år.

LÄS MER:

 Så tränar du hjärnan att stressa mindre

 

Du äter för mycket frukt

Nej, frukt och grönsaker har i sin naturliga form ingen negativ inverkan på metabolismen, men en del bekämpningsmedel kan påverka förbränningstakten negativt. Enligt en grupp kanadensiska forskare har personer som äter mycket besprutade grödor en trögare energiförbrukning och svårare att gå ner i vikt. Ytterligare en anledning att välja ekologiskt!

Annons

LÄS MER:

Så undviker du de dolda gifterna i ditt kök

 

Du har riklig mens

Under menstruation förlorar kroppen järn, ett mineral som bland annat ansvarar för att syresätta musklerna. När järnnivåerna blir för låga påverkas hela kroppen, energin och orken dyker och förbränningen följer samma spår, skriver Tammy Lakatos Shame i boken ”Fire Up Your Metabolism: 9 Proven Principles for Burning Fat and Losing Weight Forever”.

LÄS MER:

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

 

Du sitter för mycket

Efter 20 minuters stilasittande har inte bara kroppen hamnat i viloläge – det har också din förbränningsfart, säger ergonomen Carrie Schmitz till tidningen Women’s Health. Det räcker med att resa sig för att få förbränningstakten att öka, faktiskt i sådan omfattning att 2,5 timmar ståtid bränner ca 350 kcal mer jämfört med stillasittande läge.

LÄS MER:

Nya studier: Res dig upp – och rasa i vikt!

 

Källa: Women’s Health

 

AV: Jennie Sandberg & Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons