Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Träna din hjärna att stressa mindre

25 aug, 2014 
Få ett lyckligare liv
Din hjärna är anpassningsbar och det bör du utnyttja! Så här lär du hjärnan att göra dig gladare och mer tillfreds.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den mänskliga hjärnan är plastisk. Det innebär att vi, med hjälp av medvetna tankar och beteenden, kan förändra den. Hjärnan blir helt enkelt bra på det den ägnar sig åt, skriver livscoachen Karin Isberg i sin e-bok Bli den bästa du kan vara.

Tänker du stressade och oroliga tankar blir hjärnan stressad och orolig. Om du istället tänker lugna, glada tankar blir hjärnan bra på glädje och lugn. Så här kan du göra för att träna din hjärna.

Bli vän med stressen

Att reagera med stress är en överlevnadsmekanism. Din kropp förbereder dig för att klara av utmaningar. Försök att se reaktionen som hjälpsam, så blir stressnivåerna automatiskt lägre.

Avdramatisera situationen

Din kropp reagerar som om du hade mött ett lejon i djungeln, när det i själva verket kanske det bara handlar om en deadline eller kö i trafiken. Ta ett djupt andetag och påminn dig om att det inte handlar om liv eller död.

Undvik frestelser

Godis och alkohol är vanliga fällor vid stress. De är lätta att lockas av, då de ger en snabb serotonin- och dopaminhöjning och lindrar för stunden. Men i längden kan de leda till beroenden, så du gör bäst i att stå emot suget.

Annons

Låt käkarna slappna av

När vi är stressade tenderar vi att pressa ihop käkmusklerna och bita ihop tänderna. Om käken istället slappnar av tolkar hjärnan det som att kroppen är avslappnad. Försök därför att låta munnen slappna av. Se till att det finns ett mellanrum mellan övre och nedre tandraden, stretcha genom att gapa stort och massera dina käkmuskler.

Värm händerna

När du är stressad försvinner mycket av blodet från händerna och du kan börja frysa. Om du då spolar händerna med varmt vatten blir händerna uppvärmda och hjärnan slappnar av.

LÄS MER:

5 tecken på att du stressar för mycket

Är du konstant stressad? Då känner du troligen igen något av dessa symptom, som ofta uppkommer i samband med stress. Så här lindrar du problemen!

Läs mer: 5 tecken på att du stressar för mycket

Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Lider du av huvudvärk eller migrän? Du ska du träna, tänka och agera så här, menar svenska experter!

Läs mer: Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Därför går du upp i vikt av stress

Höga stressnivåer gör att kroppen bränner fett långsammare. En ny studie avslöjar hur mycket kaloriförbrukningen minskar under en stressig dag!

Läs mer: Därför går du upp i vikt av stress

Annons