TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

58-årig farmor satte nytt världsrekord i plankan

08 maj, 2024 
DonnaJean i plankan
Hur länge kan du stå i plankan? En minut? Nyligen sattes ett nytt världsrekord i plankan – av 58-åriga kanadensiskan DonnaJean Wilde.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För de flesta är en minut en utmanande tid i plankan. Inte för DonnaJean Wilde. 4 timmar, 30 minuter och 11 sekunder lyder det officiella rekordet, enligt Guinness rekordbok.

"HUR?" undrar du – och vi också.

Enligt Guinness World Records började DonnaJean träna på plankan för 12 år sedan. Allt eftersom tiden gick och hon blev starkare började hon passa på att läsa under tiden hon tränade, och hon ska enligt utsago ha läst in mer eller mindre hela sin masters-examen ståendes i plankan.

Månadens övning mars – sidoplankaBrand logo
Månadens övning mars – sidoplanka

Träningsupplägg för rekordtid i plankan

För att förbereda sig för världsrekordförsöket har hon det senaste året ökat på sin "vanliga" dagliga plankträning från tidigare cirka tre timmar per dag upp emot sex timmar, uppdelat i två- till tre-timmarsblock. Utöver plankan ägnar hon sig åt annan styrketräning och löpning.

Annons

I intervjun med Guinness World Records berättar DonnaJean att hon fick koncentrera sig på att ”andas, hålla sig lugn och inte börja skaka” framför allt under de sista 30 minuterna.

I publiken fanns bland annat nästan alla hennes fem barn och 12 barnbarn som stöd och hejaklack. Reglerna var tydliga. För att godkännas måste underarmarna och tårna hela tiden ha kontakt med marken. Resten av kroppen måste hållas i god rak position och händerna får inte nudda varandra.

Film: Se världsrekordet i plankan

Tips för att bli bättre på plankan

För den som är sugen på att förbättra sin planka är hennes bästa råd att helt enkelt bara att träna på att stå längre och längre. ” När du ska läsa eller jobba på datorn, passa på att stå i plankan under tiden!” säger DonnaJean.

Det tidigare rekordet löd 4 timmar och 19 minuter och hade fem år på nacken. För män är världsrekordet den än mer osannolika tiden 9 timmar, 38 minuter och 47 sekunder, och det sattes av en 53-årig tjeckisk man 2023.

Foto: Guiness World Records

Annons