Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

”Hjälp, jag har varit utmattad – hur börjar jag träna igen?”

26 sep, 2022 
kvinna blir trött av att träna
Hur börjar man träna igen efter att ha varit sjukskriven för utmattning? Petronella har precis börjat jobba igen, nu vill hon börja träna också och ber om råd från MåBra:s PT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter en utmattning kan det vara svårt att börja träna igen. Det är lätt att ta i för mycket, och tro att man är i samma form som man en gång varit … Petronella skrev in till MåBras personliga tränare för att be om tips:

"Hjälp, jag har varit sjukskriven för utmattning i ett halvår och har nyligen börjat jobba igen (på halvtid än så länge). Innan jag kraschade tränade jag en del och nu skulle jag vilja komma igång igen. Längtar efter att röra mig. Hur gör jag? /Petronella

Se även: Är du farligt stressad? 10 tecken på utmattning

Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattningBrand logo
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

Personliga tränaren om att träna efter en utmattning

Så här svarar MåBra:s personliga tränare, Sandra Hiort:

Skönt att du är på bättringsvägen och härligt att du längtar efter att röra på dig. Hur man bäst kommer igång efter att ha varit utmattad är väldigt individuellt och det beror förstås på var man är i återhämtningsprocessen också.

Annons

Så att säga vad som är bäst för dig just nu blir svårt för mig så här, snabbt och på distans. Däremot kan jag såklart skicka med några generella råd på vägen.

För det första så tycker jag att du kan stämma av med din läkare eller annan vårdpersonal du är i kontakt med kring din utmattning. De kan rekommendera dig vad som är lagom för dig när det gäller att motionera just nu.

"Lär känna och lyssna in din kropp även i träning"

För det andra så handlar det till väldigt stor del av att lära känna och lyssna in sin kropp även när det gäller träningen. Något jag tänker att du säkert har jobbat en hel del med kring utmattningen de senaste månaderna. Kanske finns det verktyg du har gått igenom som du kan ta med dig in i träningen?

En bra början kan vara att promenera i lugn takt. Yoga i lugnare former kan vara bra, både för att det är fokus på att hela tiden lyssna in kroppen och för att man kommer bort från prestationsfokus. Börja med korta stunder.

Väldigt många går ut för hårt i träningen efter ett uppehåll och skulle behöva ta det lugnare och ge kroppen en chans att hänga med. Efter en utmattning är det förstås extra viktigt. Ofta kommer bakslag snabbt i form av förkylningar och liknande.Ta det lugn, börja försiktigt och lyssna alltid in kroppen!

Gå inte ut för hårt när du börjar träna efter utmattning

  • Börja väldigt lugnt och öka på lite försiktigt allt eftersom du känner att det känns bra och kroppen orkar med.
  • När du är redo – ta gärna hjälp av PT eller liknande som kan hjälpa dig att träna lagom och hitta rätt träning för dig. Börjar det kännas för jobbigt så backa i träningen.
  • Men fortsätt gärna röra dig, till exempel promenera lugnt, men kortare stunder. Kroppen mår bra av rörelse och det kan hjälpa återhämtningen.
  • Tänk på att vara snäll mot dig själv. Försök acceptera att läget är som det är just nu och utgå alltid ifrån vad du orkar med just för stunden.

Har du frågor om träning? Mejla till [email protected]

Annons