Äta före och efter träning – det här är viktigast att tänka på

kvinna äter matlåda före träning

En av de vanligaste frågorna kring kost brukar vara vad man ska äta före och efter träning. Och när det är bäst att äta. Svaret är inte helt solklart, det beror på vad man har för mål med sin träning, vad man tränar, hur ofta man tränar …

Men det gäller förstås först och främst att äta tillräckligt mycket, och att äta det som kroppen behöver för att kunna fungera som den ska.

Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
0:48

Efter reklamen: Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

(0:48)

Slå på ljud

När ska man äta kring träningen – och vad?

– Tajmingen och innehallet av maltiderna ar viktigare an vad man tror for att optimera sin traning, sager Signe Svanfeldt som ar nutritionschef pa halsoappen Lifesum.

Här är hennes tips på hur man kan tänka kring mat och träning.

Så äter du rätt för att bygga muskler – recept för en bra matdag

Ät rätt före passet – du kanske inte vill äta tätt inpå

– En bra regel att följa är att om möjligt planera ett större balanserat mål mat, som innehåller både kolhydrater, fiber, protein och fett ett par timmar innan träningen.

Ett större mål kan vara skönare att ha hunnit smälta när det är dags för träningspasset.

– Sedan närmare inpå träningen kan man äta ett lättsmält mellanmål bestående av både kolhydrater och protein t ex en banan och ett ägg.

Men det här kan bero på vad du tränar. En del som till exempel springer kan behöva äta lite tidigare. Ett annat alternativ kan vara att inte äta för stor måltid före träningen.

kvinna äter efter träning

Efter träningen behöver vi också protein och kolhydrater

– Kolhydraterna behövs för att fylla på glykogenförråden, och för att ge oss snabbtillgänglig energi, och protein behövs för att minska nedbrytningen av våra muskler under träning.

När träningspasset är över kan det vara dags att fylla på igen.

– Efter träningen är det bra att äta ett mellanmål, eller om möjligt, en huvudmåltid som innehåller både kolhydrater och protein för att tillgodose kroppen med den näring den behöver för optimal återhämtning.

5 viktigaste sakerna att tänka på när du vill äta mer hälsosamt

Tänk på att välja mat som kroppen kan processa bra

– Anledningen till att målen tätt inpå (både innan och efter) träning, gärna främst ska bestå av lättabsorberande kolhydrater och protein, är för att både fett och fiber saktar ner nedbrytningen och absorberingen av maten vi äter, vilket gör att vi tar upp näringen långsammare.

Dessutom kan en långsam matsmältning skapa obehag i magen i samband med fysisk aktivitet.

– De mål som ligger lång ifrån träningstillfället i tid, ska dock gärna innehålla omättade fettkällor (olivolja, nötter, avokado, lax) och fiberrika kolhydratskällor, (såsom fullkornsprodukter), då dessa är rika på både vitaminer, mineraler och fiber vilket är främjande för vår hälsa överlag, säger Signe Svanfeldt.

Foto: TT

Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken
1:11

Efter reklamen: Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

(1:11)

Slå på ljud

Utvald läsning