TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Äta före och efter träning – det här är viktigast att tänka på

12 sep, 2022 
kvinna äter matlåda före träning
Varför är det viktigt att äta både före och efter träning? Och vad ska man tänka på? Nutritionisten förklarar varför vi ska tänka på vad vi stoppar i oss före ett pass, efter ett pass och när det är bästa att äta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av de vanligaste frågorna kring kost brukar vara vad man ska äta före och efter träning. Och när det är bäst att äta. Svaret är inte helt solklart, det beror på vad man har för mål med sin träning, vad man tränar, hur ofta man tränar …

Men det gäller förstås först och främst att äta tillräckligt mycket, och att äta det som kroppen behöver för att kunna fungera som den ska.

Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
Se också: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

När ska man äta kring träningen – och vad?

– Tajmingen och innehallet av maltiderna ar viktigare an vad man tror for att optimera sin traning, sager Signe Svanfeldt som ar nutritionschef pa halsoappen Lifesum.

Här är hennes tips på hur man kan tänka kring mat och träning.

Ät rätt före passet – du kanske inte vill äta tätt inpå

– En bra regel att följa är att om möjligt planera ett större balanserat mål mat, som innehåller både kolhydrater, fiber, protein och fett ett par timmar innan träningen.

Annons

Ett större mål kan vara skönare att ha hunnit smälta när det är dags för träningspasset.

– Sedan närmare inpå träningen kan man äta ett lättsmält mellanmål bestående av både kolhydrater och protein t ex en banan och ett ägg.

Men det här kan bero på vad du tränar. En del som till exempel springer kan behöva äta lite tidigare. Ett annat alternativ kan vara att inte äta för stor måltid före träningen.

kvinna äter efter träning

Efter träningen behöver vi också protein och kolhydrater

– Kolhydraterna behövs för att fylla på glykogenförråden, och för att ge oss snabbtillgänglig energi, och protein behövs för att minska nedbrytningen av våra muskler under träning.

När träningspasset är över kan det vara dags att fylla på igen.

Annons

– Efter träningen är det bra att äta ett mellanmål, eller om möjligt, en huvudmåltid som innehåller både kolhydrater och protein för att tillgodose kroppen med den näring den behöver för optimal återhämtning.

Tänk på att välja mat som kroppen kan processa bra

– Anledningen till att målen tätt inpå (både innan och efter) träning, gärna främst ska bestå av lättabsorberande kolhydrater och protein, är för att både fett och fiber saktar ner nedbrytningen och absorberingen av maten vi äter, vilket gör att vi tar upp näringen långsammare.

Dessutom kan en långsam matsmältning skapa obehag i magen i samband med fysisk aktivitet.

– De mål som ligger lång ifrån träningstillfället i tid, ska dock gärna innehålla omättade fettkällor (olivolja, nötter, avokado, lax) och fiberrika kolhydratskällor, (såsom fullkornsprodukter), då dessa är rika på både vitaminer, mineraler och fiber vilket är främjande för vår hälsa överlag, säger Signe Svanfeldt.

Foto: TT

Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken
Annons