TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hur lång tid tar det att se resultat av träningen? Experten svarar

06 jan, 2022 
kvinna vill se resultat av sin träning
"När kommer resultaten av träningen jag gör", undrar en läsare som har kommit igång med att röra på sig. Så här svarar träningsexperten.
Annons
TV: 6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
TV: 6 anledningar till att styrketräna mer

Det kom en läsarfråga till vår träningsexpert Sandra Hiort:

"När kommer jag märka resultat av träningen?"

FRÅGA: Jag har nyligen kommit igång med träningen igen efter att ha rört mig väldigt lite i flera månader. Nu tycker jag att jag tränar och tränar men märker inga direkta resultat, vilket gör att jag tappar sugen. När märks det någon skillnad?

Träningsexperten svarar:

"Det beror på dina förutsättningar och hur du tränar"

Kul att du är igång med träningen igen och hoppas du skapar bra förutsättningar för dig själv, för att hålla motivationen uppe och fortsätta träna. Kanske märker du redan att du mår bättre, känner dig piggare eller känner dig starkare?

Svaret på din fråga är inte helt enkel. Det beror helt på vad du tränar, hur ofta du tränar och vad du har för utgångsläge och förutsättningar. Det är också individuellt hur vi svarar på träning, och så vidare. Och så klart beror det på vad det är för typ av resultat du är ute efter?

Annons

Man kan får resultat relativt snabbt i början

Om jag ska försöka svara lite mer generellt så brukar man säga att det brukar märkas störst skillnad i början. Speciellt om man inte tränat på länge. Att man ganska snabbt känner att man orkar mer när det gäller kondition, och kanske kan lägga på lite mer repetitioner eller vikt när man styrketränar.

Man kan också märka skillnad på till exempel sötsug, att det minskar när man börjar träna och kanske känner man sig gladare också.

kvinna har börja träna på gym

Ta hjälp för att komma vidare på ett bra sätt

Redan efter ett par veckor brukar man kunna märka skillnad, speciellt på konditionen, om du tränar tre gånger i veckan och tar i när du tränar.

Är det muskler du vill bygga så känner man sig vanligtvis starkare efter några veckor. Men som sagt – det beror ju på både dina mål och på vad du faktiskt tränar.

Om du vill åt fysiska resultat kan du kanske ta hjälp av en personlig tränare? Egen eller dela på en med några andra. Då får du hjälp att sätta upp, och nå, dina mål på bra sätt!

Så kan du mäta dina framgångar

  • Gör en lista över vad du vill uppnå med din träning – fysiskt eller psykiskt, eller både och. Eller andra mål.
  • Dokumentera från start – det kan vara mått på kroppen, hur långt du orkar springa, hur många repetitioner du klarar av en övning, uppskattning om hur du känner dig i humöret, hur du sover, hur ofta du känner dig glad ...?
  • Stäm av längs med vägen, till exempel en gång i veckan och jämför med föregående vecka och med hur det var från början. Fira framgångarna!

Foto: TT

Se också: 8 heta träningstrender 2022Brand logo
Se också: 8 heta träningstrender 2022
Annons