Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

5 effektiva övningar med pilatesboll du enkelt gör hemma

06 okt, 2017 
En pilatesboll med piggar stimulerar blodcirkulationen och det lymfatiska systemet. Här är övningarna du enkelt gör hemma!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna med pilatesboll är både enkelt och effektivt. Med den kan du jobba med hela kroppen – med störst fokus på styrka och balans.

– En pilatesboll är ett jättebra komplement till vanlig styrketräning. Det allra bästa är att du alltid tränar balans med den, hur du än gör. De djupa, stabiliserande musklerna kopplas nämligen per automatik på när du gör övningarna och det är jättebra, säger MåBra:s motionsexpert Sofia Åhman.

Bollträningen kan varieras i det oändliga – och passar både nybörjare och träningsvana. Genom att exempelvis flytta bollen mellan olika lägen kan du göra övningarna tyngre eller lättare. Det bästa är att prova sig fram.

– Egentligen kan man inte göra fel, utan det viktiga är att det känns bra för dig. Gör övningarna lugnt och kontrollerat och fokusera på att inte tappa hållningen, det är det viktigaste, säger Sofia.

Numera finns det även pilatesbollar med piggar, vilka kan ge din träning bonuseffekter. – Du kan göra precis samma övningar med bollen med piggar som med vanliga pilatesbollar, men piggarna gör att du får en liten massage samtidigt som du tränar. Det kan ge en ökad blodgenomströmning, speciellt om bollen rullas över kroppen. Dessutom kan piggarna ge ett bättre grepp och en större medvetenhet kring var på kroppen bollen är placerad.

Annons

Innan du drar igång vill Sofia ge några tips:

– Se till att bollen är rejält uppumpad, så att den inte är för mjuk. Kolla även att den har rätt storlek. Benen ska vara i ungefär 90 graders vinkel när du sitter på bollen.

Stärk muskler och få massage på samma gång

– MåBra:s Anna Sundesten visar hur!

Vill du köpa pilatesbollen?

Med pilatesbollen kan du träna både balans, styrka, koordination. Samtidigt får du en masserande effekt av massagepiggarna som också stimulerar blodcirkulationen. Antalet träningsmöjligheter är nästan oändliga och bollen ger en mycket effektiv träning av mage, armar och ben. Tack vare att man tränar med hjälp av sin egen kroppsvikt är träningen både skonsam och effektiv. En pump medföljer, så har man ont om utrymme hemma så kan man välja att pumpa upp bollen vid planerad träning – eller så låter man den ligga framme som en snygg inredningsdetalj.

Köp den direkt i vår webshop – just nu betalar du bara 199 kronor (värde 379 kronor).

Stillbild: Stefan Jerrevång

Film: Johan Hedberg

LÄS MER: Pilates eller yoga – vad ska man välja?

Annons