TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Experten: Därför är det bättre att träna 20 minuter än en timme

17 aug, 2021 
träna kortare pass
Går det trögt med träningen? Gör det till ett mindre projekt och träna mer effektivt. MåBra:s personliga tränare, Sandra Hiort, förklarar varför 20 minuters träning kan vara bättre än 1 timmars-pass.
Annons
6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

Hur lång tid ska ett träningspass vara för att det ska räknas som ett bra träningspass? Ja, det mer övergripande svaret på frågan blir att det beror förstås helt på vad man vill ha ut av sin träning och vad man tränar!

Däremot finns det en hel del forskning idag som stödjer att man lägger inte behöver lägga allt för mycket tid på sina träningspass – om man istället tränar smart. Både när det gäller att träna kondition och att bygga muskler.

Ett träningspass behöver verkligen inte vara en timme

Att fastna i det gamla tänket att ett träningspass behöver vara en timme, eller åtminstone näst intill det, kan däremot tvärtom för många göra mer skada än nytta. (Om man nu inte redan brinner för att hänga på gymmet eller sporta.)

Annons

För en timme är ganska lång tid att lägga några dagar i veckan, om man kanske har annat man också behöver lägga tid på. Lägg till tid att ta sig till och från träningen också …

Kanske börjar det då kännas som ett stort projekt att få till träningen? Och så blir det ingenting istället?

träna kortare pass

Att träna 20 minuter är betydligt lättare att få till

Att satsa på att få till 15–20 minuters träning flera gånger i veckan kan istället vara ett smart sätt att få träningen att bli av.

Dessutom finns det andra fördelar med det. Till exempel så kan många ta i lite extra i sin träning på kortare pass, för att man vet att det snart är över. Man kan också lättare hålla fokus på att faktiskt göra varje rörelse så bra man bara kan, under den korta tiden man gör den.

Annons

För vanliga motionärer, vars mål är att hålla igång och hålla kondition och styrka i form så kan 20 minuter, några gånger i veckan, faktiskt räcka. Förutsatt att man rör sig en del i vardagen i övrigt också. Däremot kan det gälla att ta ut sig ordentligt på den tiden man faktiskt tränar om man vill ha resultat.

Handlar det om kondition kan det vara att satsa på intervaller och jobbar man med styrka så gäller det att ta verkligen ta ut sig i muskelgrupperna man jobbar med på den tiden man lägger på sin träning.

Foto: TT

Annons