Experten: Därför är det bättre att träna 20 minuter än en timme

träna kortare pass

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:02

Efter reklamen: 6 anledningar till att styrketräna mer

(1:02)

Hur lång tid ska ett träningspass vara för att det ska räknas som ett bra träningspass? Ja, det mer övergripande svaret på frågan blir att det beror förstås helt på vad man vill ha ut av sin träning och vad man tränar!

Däremot finns det en hel del forskning idag som stödjer att man lägger inte behöver lägga allt för mycket tid på sina träningspass – om man istället tränar smart. Både när det gäller att träna kondition och att bygga muskler.

Styrketräning 6 minuter i veckan kan räcka för bättre hälsa

Ett träningspass behöver verkligen inte vara en timme

Att fastna i det gamla tänket att ett träningspass behöver vara en timme, eller åtminstone näst intill det, kan däremot tvärtom för många göra mer skada än nytta. (Om man nu inte redan brinner för att hänga på gymmet eller sporta.)

För en timme är ganska lång tid att lägga några dagar i veckan, om man kanske har annat man också behöver lägga tid på. Lägg till tid att ta sig till och från träningen också …

Kanske börjar det då kännas som ett stort projekt att få till träningen? Och så blir det ingenting istället?

träna kortare pass

Att träna 20 minuter är betydligt lättare att få till

Att satsa på att få till 15–20 minuters träning flera gånger i veckan kan istället vara ett smart sätt att få träningen att bli av.

Dessutom finns det andra fördelar med det. Till exempel så kan många ta i lite extra i sin träning på kortare pass, för att man vet att det snart är över. Man kan också lättare hålla fokus på att faktiskt göra varje rörelse så bra man bara kan, under den korta tiden man gör den.

För vanliga motionärer, vars mål är att hålla igång och hålla kondition och styrka i form så kan 20 minuter, några gånger i veckan, faktiskt räcka. Förutsatt att man rör sig en del i vardagen i övrigt också. Däremot kan det gälla att ta ut sig ordentligt på den tiden man faktiskt tränar om man vill ha resultat.

Träningsexperternas råd: Träna inte mer än 20–45 minuter

Handlar det om kondition kan det vara att satsa på intervaller och jobbar man med styrka så gäller det att ta verkligen ta ut sig i muskelgrupperna man jobbar med på den tiden man lägger på sin träning.

Foto: TT

Redaktionens tips

15 minuter HIIT-träning räcker för att stärka hjärtat

Kom i form hemma – med 15 minuters träningspass

Mikroträna dig i form – så kan du röra dig under en dag

Dela på: